Ikea și-a spionat angajații cu ajutorul poliției și a detectivilor. Dezvăluiri șocante, cum procedau

Ikea și-a spionat angajații cu ajutorul poliției și a detectivilor. Dezvăluiri șocante, cum procedau
Cum si-a spionat Ikea angajatii

Ikea, sucursala franceză, este urmărită penal deoarece derula un sistem elabrat ca să spioneze personalul, dar și persoanele cre aplicau pentru un loc de muncă, utilizând detectivi privați și ofițeri de poliție.

Ikea și-a spionat angajații cu ajutorul poliției și a detectivilor

De altfel, procesul foștilor directpri ai Ikea Franța, dar și al ofițerilor de poliție și al șefului unei companii private, cre sunt acuzațu ca spionează angajații filialei franceze a gigantului suedez, a fost deschis la un tribunal din Versailles, anunță The Guardian.

În această afacere de spionaj, filiala Ikea, care este urmărită penal ca persoană juridică și reprezentantul legal de directorul ei general și financiar, penume Karine Havas, se confruntă cu o amendă de până la 3,75 milioane de euro, notează Hotnews.

De menționat este că nu mai puțin de 15 persoane fizice sunt de asemenea judecate, inclusiv manageri de magazine, ofițeri de poliție și foști manageri, precum fostul CEO Stefan Vanoverbeke (2010-2015), dar și predecesorul său Jean-Louis Baillot, prezenți la deschiderea procesului la tribunalul din Versailles, de lângă Paris.

Ce spune acuzarea

Potrivit acuzării, ancheta a dezvăluit un „sistem de spionare” a angajaților și candidaților la angajare, ce se întinde pe întreaga țară. Conform procuraturii, câteva sute de persoane au fost monitorizate. Acestora le-au fost examinate cazierele judiciare sau stilul lor de viață, astfel că 74 de părți civile s-au format înainte de proces, altele în ziua deschiderii procesului.

De altfel, în centrul acestui „sistem” e Jean-François Paris, care este fost director de management al riscurilor la Ikea France. Procurorii susțin că acesta trimitea în mod regulat liste de nume, ”pentru a fi testate”, companiilor de investigații private, cărora filiala le-a alocat și un buget cuprins între 30.000 și 600.000 de euro pe an.

Aceste liste, pe care fostul manager susține că le-a primit de la managerii de magazine, s-au adresat în special lui Jean-Pierre Foures, manager al companiei de supraveghere Eirpace.

Despre IKEA

IKEA este o companie privată ce comercializează mobilier casnic. Compania a fost fondată în Suedia, însă este deținută de către o fundație olandeză, care este controlată de către familia Kamprad. De asemenea, Inter IKEA Systems B.V. este proprietarul și francizorul mărcii comerciale IKEA. Ea este o companie suedeză cu birouri în Olanda, Suedia și Belgia.

Marca IKEA a fost înregistrată în anul 1943 în Suedia. De precizat este că majusculele din denumirea IKEA provin din inițialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, dar și numelui localității în care s-a născut Ingvar Kamprad, și anume Agunnaryd.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI