Ieșitul la țigară, tăiat din salariu: ce spune legea dintr-o țară europeană

de: Puiu Alexandru
29 05. 2019

O nouă lege introdusă într-o țară europeană pentru protecția angajaților s-ar putea să aibă efecte nedorite, ducând la taxarea pauzelor de țigară și a conversațiilor telefonice în interes personal.

În urmă cu câteva zile, în Spania a fost introdusă o nouă lege în domeniul munci, menită să faciliteze plata mult mai precisă a orelor suplimentare. Din păcate, s-ar putea să ducă la micșorarea salariilor, mai ales pentru fumători.

Prima formă a actului normativ a ajuns în parlamentul de la Madrid în prima parte a acestui an, fiind inițiată de puterea socialistă de la Madrid. Scopul inițial a fost de combatere a exploatării angajaților prin neplata orelor suplimentare. Ca urmare a legii respective, fiecare firmă era obligată să țină evidența zilnică a activităților legate de muncă ale fiecărui angajat în parte. Termenul pentru implementarea unui astfel de sistem în fiecare firmă din Spania a fost 12 mai 2019.

Din nou, este important de reținut, că intenția legii a fost una lăudabilă. Din păcate, Ministerul Muncii din Spania a venit în urmă cu câteva zile cu niște completări la proiectul legilativ. Noile reglementări sunt departe de a fi convenabile pentru unii angajați.  Patronul poate înregistra exact toate pauzele făcute de angajați pentru masă, cafea sau ieșirile la țigară, ori pentru a da un telefon, după cum a relatat ziarul britanic The Telegraph.  Firmele vor putea astfel să excludă de la plată toate aceste pauze făcute de angajați în cursul zilei de lucru.

„Se dau două ore pe zi pentru diverse pauze: masa, un telefon personal, să-ți dezmorțești picioarele, să ieși puțin la țigară sau să bei o cafea”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Muncii  Yolanda Valdeolivas, la o întâlnire cu patronatele spaniole. În cele două ore nu intră însă și pauzele obligatorii specifice anumitor meserii, precum cea de șofer de tir. Firmele care nu respectă noile norme riscă amenzi de până la 6250 de euro. În mod previzibil, muncitorii sunt foarte nemulțumiți de noul sistem care le ține o evidență foarte strictă a activității de la serviciu.

În România, un set de reglementări mai stricte legate de pontaj au fost introduse în 2017. ”Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru” – prevede art 119 din Codul Muncii, modificat recent de Guvern, prin Ordonanța de urgență 53/2017.