În ultimii trei ani, cererea pentru bone din străinătate a crescut considerabil. Cele mai solicitate bone sunt cele din Sri Lanka, deoarece se adaptează foarte ușor, potrivit reprezentanților companiilor de recrutare.
Tot mai multe familii cu micuți din Iași angajează bone recrutate din străinătate, din țările asiatice precum Sri Lanka, Filipine sau Nepal. Din cauza lipsei forței de muncă din România, cererea pentru aceste angajate a crescut în ultimii trei ani. Bonele pot câștiga între 400 și 500 de euro lunar.
„În ultimii 2-3 ani, industria e în creștere. Nu mai sunt românce la muncă, e o criză de personal și aici și din acest motiv a crescut cererea pentru aceste bone din Sri Lanka, Nepal și Filipine. Angajarea acestor bone străine oferă câteva avantaje. Persoana este 24 de ore din 24 în casă, e vorbitoare de limba engleză, astfel că angajatorii au un om de bază în casă. Dacă, de exemplu, au o urgență la serviciu sau vor să plece noaptea la o petrecere, au bona în casă care poate să îi ajute. Vedem cu toții că bunicii, pensionarii noștri, muncesc după ce au ieșit la pensie, nu mai stau cu nepoții. Sau bonele românce care au peste 50 de ani, cu studii medii, pleacă în străinătate pentru că acolo câștigă mai bine”, susține Mihaela Țandără, reprezentant Prima Employment SRL.
Cele mai multe bone filipineze sunt în Capitală, apoi în Timișoara, Iași, Cluj și Constanța. Doar în perioada 2019 – 2020, pe piața muncii au fost plasate 350 de bone străini. Femeile vin să muncească în România, iar banii câștigați îi trimit la familiile din Filipine. Acolo situația financiară este mai dificilă.
Familiile care angajează bone din străinătate sunt obligate să le ofere locuință și mâncare. De asemenea, bona are dreptul la o zi liberă pe săptămână. Mai mult de atât, bona poate pleca în concediu în țara de origine în fiecare an. Clienții aleg angajatele străine pentru că au mai multă încredere în ele.
„Nu e un moft, ci o necesitate. Când ai o familie, un business, trebuie să te ocupi de ambele și astfel cauți un ajutor, iar bonele străine sunt alegerea potrivită pentru multe familii. De exemplu, unele au permis de conducere și duc copiii la școală, se ocupă de activități pe care unii părinți nu au timp să le facă. O bonă româncă pleacă la ora 4 acasă pentru că și ea are familie sau trebuie să se ocupe de viața personală. Singurul dezavantaj al contractului încheiat în România este faptul că acesta este nul în țara de unde provine bona”, explică Mihaela Țandără.