Specialiștii vin cu noi detalii îngrijorătoare despre vremea din România. Unii români nu se vor mai bucura de zăpezi în timpul sezonului rece. Când se va întâmpla asta și care este cea mai afectată zonă de pe teritoriul nostru? Meteorologii spun că aceasta este o consecință a crizei climatice. „Statistic vorbind, ele vor fi din ce în ce mai rare, pe măsură ce continuă și se accelerează această cursă a încălzirii globale”, susțin specialiștii.
Meteorologii susțin că în câțiva ani unii români nu se vor mai putea bucura de zăpadă într-o anumită zonă a țării. Mai exact, cei care locuiesc în Capitală vor avea parte doar de o fulguială în timpul sezonului rece. Aceasta este o consecință a crizei climatice, susțin specialiștii care atrag atenția că în 50 de ani lucrurile se vor schimba.
Amintim că Bucureștiul era sub cod portocaliu de ninsori abundente în trecut. Meteorologii subliniază că vor exista doar câteva episoade de ninsoare care vor deveni din ce în ce mai rare, iar stratul de zăpadă care se va depune va fi din ce în ce mai restrâns și cu o grosime mică.
Zăpada va mai exista la altitudini înalte, deși și acolo există riscul de reducere, dar se va simți mai greu. Cetățenii din București au simțit o iarnă foarte blândă și anul acesta. Ei au avut parte de o fulguială în decembrie și una în ianuarie.
De asemenea, au mai fost și câteva nopți reci și temperaturi pozitive în majoritatea zilelor. Grosimea medie lunară a zăpezii din sezonul rece din ultimii a scăzut cu 4 cm față de ultimele trei decenii, iar experimentele numerice cu modele climatice arată că tendințele acestea vor continua și în anii următori.
”Nu se pune problema să nu fie ninsoare în 2050 sau începând din 2050. Probabil că vor mai fi episoade cu ninsoare. Statistic vorbind, ele vor fi din ce în ce mai rare, pe măsură ce continuă și se accelerează această cursă a încălzirii globale.
Episoadele de ninsoare vor deveni mai rare, evident că și stratul de zăpadă care se va depune va fi din ce în ce mai restrâns și cu grosimea din ce în ce mai mică, mai ales în zonele joase.
La munte sunt alte condiții climatice și chiar în cazul încălzirii globale. La altitudini înalte se menține zăpada, deși și acolo există această tendință de reducere, dar se simte mai greu acolo”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog.