Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, după Evaluarea Națională 2022. Cum se va face departajarea

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, după Evaluarea Națională 2022. Cum se va face departajarea
Cum se face media de admitere la liceu 2022

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, după Evaluarea Națională 2022, potrivit ministerului Educației. După aflarea notelor de la Evaluarea Națională 2022, acum, elevii admiși vor afla la ce licee vor merge. Cum se va face media de admitere la liceu și departajarea, vedeți în rândurile de mai jos.

Departajarea elevilor după mediile de admitere de la Evaluarea Națională

Ierarhia la nivel județean, respectiv ierarhia pentru Capitală a elevilor care au susținut Evaluarea Națională și vor să se înscrie la Admiterea în liceu 2022 va fi publicată astăzi, 1 iulie, conform calendarului oficial aprobat de Ministerul Educației.

După contestații, mai bine de 19.000 de note au fost greșite la Evaluarea Națională 2022.

Cum se face admiterea la liceu 2022
Cum se face admiterea la liceu 2022

Mediile din toată țara sunt așezate de la mare la mic

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu se va face prin calcularea tuturor mediilor elevilor din toată țara și aranjarea acestora în funcțiile de mediile de admitere rezultate, începând de la media cea mai mare până la cea mai mică medie.

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, după Evaluarea Națională 2022

Pe 30 iunie, joi, în ziua anunțului rezultatelor finale de la Evaluarea Națională 2022, Comisia națională de admitere a trimis către comisiile județene baza de date cu mediile de admitere și cu ierarhia județeană prin activarea, în aplicația informatică centralizată, a secțiunilor și rapoartelor specifice.

Tot joi, părinții ai căror elevi au susținut și proba la Limba maternă puteau depune cerere pentru ca această notă să nu fie luată în calcul la media generală, în caz că dezavantaja elevul. Cererea trebuia depusă la secretariatele școlilor de proveniență.

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu. Ce conțin fișele de înscriere la liceu

Azi dimineața, pe 1 iulie 2022, conform calendarului oficial, secretariatele școlilor vor completa fișele de înscriere cu numele/codul unității de învățământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenților clasei a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele și mediile obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a, precum și cu mediile de admitere, prin copierea acestora din aplicația informatică centralizată.

În cursul zilei de 1 iulie 2022 se va face și ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, după Evaluarea Națională 2022 la nivel județean/al municipiului București pentru absolvenții clasei a VIII-a.

Tabelul pe care se face ierarhia conține pe prima coloană poziția în ierarhie, pe a doua este codul candidatului, pe a treia școala de proveniență. După acestea, urmează media de admitere, media de la Evaluarea Națională, media din gimnaziu, media la Română și media la Matematică, pentru departajările ulterioare, dacă va fi cazul.

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu-calculul mediei de Admitere la liceu

Media de admitere, în baza căreia se realizează înscrierea în prima clasă de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere, potrivit edupedu.ro.

Media se calculează astfel:

𝑀𝐴 = 0,2 × 𝐴𝐵𝑆 + 0,8 × 𝐸𝑁
unde:

MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII;
EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează în acest fel:

(3 APT + MA)/4 = MFA,
unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA,
unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.

Cum se calculeaza media de admitere la liceu 2022
Cum se calculeaza media de admitere la liceu 2022

Când se face completarea opțiunilor în fișele de înscriere

Calendarul oficial de Admitere la liceu 2022 prevede completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către elevi și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, în perioada 4-11 iulie.

Nu în ultimul rând, repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu au împlnit 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023 va avea loc în data pe 14 iulie.