27 ian. 2023 | 11:53

Iarna adevărată se instalează în România, a fost emis Cod portocaliu de viscol. Recomandările IGSU pentru români

Știri generale
Iarna adevărată se instalează în România, a fost emis Cod portocaliu de viscol. Recomandările IGSU pentru români
Alertă meteo de la ANM. A fost emis Cod portocaliu de viscol. Ce regiuni sunt vizate de fenomene periculoase. Recomandările IGSU.

Alertă meteo din partea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). A fost emis COD PORTOCALIU de viscol, vineri, 27 ianuarie. Avertizarea vizează mai multe județe din țară. Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au venit cu o listă de recomandări pentru participanții la trafic – și nu numai -, astfel încât incidentele să fie evitate.

A fost emis COD PORTOCALIU de viscol

Ciclonul mediteranean a ajuns în România. Urgia albă a început deja. Meteorologii ANM au emis, vineri, 27 ianuarie, un COD PORTOCALIU de ninsori abundente și viscol valabil până duminică, 29 ianuarie, la ora 10.00. Fenomenele meteo periculoase vizează mai multe regiuni de pe teritoriul țării.

În județele Vrancea și Buzău, precum și în zonele montane din județele Prahova, Dâmbovița și Argeș, va ninge abundent. Cantitățile de precipitații ce vor lua forma ninsorilor vor atinge până la 50 de litri pe metrul pătrat. Stratul de zăpadă se va depune. În același timp, vântul își va mări intensitatea, atingând viteze de până la 65 de kilometri pe oră.

La momentul redactării acestui articol, a intrat deja în vigoare și o a doua avertizare ANM. Meteorologii au emis un COD GALBEN de ploi, ninsori, viscol și intensificări ale vântului, valabil până duminică, 29 ianuarie, la ora 10.00. Alerta vizează, în comparație cu mesajul anterior, mai multe zone din țară.

COD GALBEN de ploi, ninsori și viscol

În intervalul menționat se vor înregistra cantități de precipitații semnificative din punct de vedere cantitativ în Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali. Acestea vor atinge, prin acumulare, până la 40 de litri pe metrul pătrat.

Vineri, 27 ianuarie, în Dobrogea va ploua abundent. În noaptea de vineri spre sâmbătă, precipitațiile vor lua forma lapoviței și a ninsorii. Local și temporar, se vor înregistra și intensificări ale rafalelor de vânt de până la 55 de kilometri pe oră. Astfel, este foarte posibil să fie semnalat și viscol în regiune.

În zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, precum și în sud-estul Transilvaniei va ninge, vineri, 27 ianuarie. Treptat, stratul de zăpadă se va depune, așa cum se va întâmpla și în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali. În regiunile montane, ninsoarea va fi viscolită, vântul atingând viteze de până la 70 de kilometri pe oră.

Recomandările IGSU pentru români

În weekendul 27-29 ianuarie, traficul va fi îngreunat, vizibilitatea urmând să fie scăzută în regiunile amintite mai sus, anunță meteorologii. Reprezentanții IGSU au emis o listă de recomandări pentru toți românii, dar în mod special pentru șoferi.

„Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora”, recomandă reprezentanții IGSU.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro