Halele Obor, închise de ANPC. Imagini revoltătoare cu mizeria găsită: ”Nu ne venea să credem”

Halele Obor, închise de ANPC. Imagini revoltătoare cu mizeria găsită: ”Nu ne venea să credem”
ANPC a închis Halele Obor

ANPC a instituit în ultima vreme mai multe controale la agenții economici mari. În afară de sancțiunile date în perioada de Black Friday, inspectorii au închis mai multe zone comerciale. Ultimele controale făcute la Halele Obor au scos la iveală multe nereguli la produsele vândute, dar și la igiena spațiilor din incinta halelor.

ANPC a închis Halele Obor

Marți, inspectorii ANPC au făcut mai multe controale la celebrele Hale Obor din Sectorul 2 al Capitalei. În urma acestora, spun inspectorii, au fost descoperite produse cu termene de valabilitate expirate. Este vorba de aproximativ 12 tone de produse care au fost scoase de la vânzare.

În același timp, ANPC spune că spațiile unde se comercializau majoritatea produselor erau insalubr. S-a constatat și lipsa unei igienizări corespunzătoare, având în vedere că aici se comercializau în principal produse din carne.

Inspectorii ANPC spun că s-a constatat nerespectarea temperaturii de depozitare şi expunere spre vânzare recomandată de producător; expunerea spre vânzare în afara spaţiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne şi produse lactate; utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheaţă murdară, insule de mucegai etc.); comercializarea unor produse alimentare nesigure şi a unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită.

Centrul comercial închis pentru 6 luni

În afară de amenzile date comercianților găsiți necorespunzător, inspectorii au decis închiderea Halelor Obor pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. Totalul comerciaților găsiți în neregulă se ridică la 25, majoritatea dintre ei fiind amendați de inspectorii ANPC cu 30 de amenzi contravenționale și închiderea activităților acestora.

„Pe data de 23.11.2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov, coordonate de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au efectuat ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor, unul dintre punctele comerciale de referinţă ale Capitalei.

Au fost controlaţi 26 de operatori economici, cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 365.000 lei şi 2 avertismente”, arată ANPC în comuicatul emis.

„Nu ne venea să credem, nici nouă, nici lor”

Majoritatea clienților aflați la fața locului, spune Mihai Culeafă, președintele ANPC, erau surprinși să descopere neregulile comercianților în același timp cu reprezentanții instituției de control. ANPC nu este la prima astfel de acțiune, multe dintre ele având ca rezultat final amendarea comercianților și chiar închiderea unora dintre ei. Multe dintre acțiunile inspectorilor s-au desfășurat și în perioada de Black Friday.

„Cel mai mult m-au impresionat oamenii care veniseră în piață la cumpărături și vedeau, odată cu noi, mizeria pe care o descopeream în galantare. Nu ne venea să credem, nici nouă, nici lor. Vreau să sublinez un lucru foarte important: niciodată nu ne-am dorit închiderea activității unui operator economic. Nu acesta este scopul nostru!

Dar mesajul este  unul  foarte scurt: Faceți curățenie, respectați reglementările în vigoare și, astfel, vă puteți relua activitatea. Alegerea este doar a operatorilor economici. Curățenia în spațiile comerciale, vitrine igienizate și conforme sau depozitarea corectă a mărfurilor sunt lucruri absolut normale, nu excepții.

Sănătatea oamenilor nu se negociază, iar noi manifestăm toleranță zero față de cei care arată respect zero consumatorilor”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI