Ți s-a întâmplat și ție ca hainele sport să aibă un miros neplăcut, chiar și după ce le-ai spălat? Oamenii de știință au efectuat un studiu în care sunt explicate motivele pentru care astfel de articole vestimentare rețin mirosuri urâte. Ce se întâmplă, de fapt, cu materialele din care sunt fabricate, după ce le utilizezi.
Dacă și ție îți place să mergi la sala de fitness sau să te implici în diverse activități ce presupun efort fizic, mai mult ca sigur ai schimbat câteva rânduri de haine sport. Cel mai probabil, din cauza mirosului urât pe care îl emanau. Știai că secretul constă în materialele din care sunt fabricate, de fapt?
Majoritatea hainelor sport sunt fabricate din poliester, spandex și nailon. Principalul motiv este reprezentat de faptul că prețurile sunt mai ieftine în cazul acestor materiale, care sunt totuși și durabile, ușoare și se usucă rapid. Aceste câteva aspecte contează pentru iubitorii de activități fizice.
Dacă nu știi sigur din ce materiale sunt fabricate hainele cu care mergi la sala de fitness, este suficient să verifici eticheta produselor. Acolo poți afla toate detaliile despre articolul pe care îl porți. În general însă, așa cum am precizat deja, majoritatea hainelor sport reprezintă o combinație între cele trei materiale menționate.
Oamenii de știință de la Universitatea din Alberta au descoperit că poliesterul atrage mai mulți compuși urât mirositori decât bumbacul, de exemplu. Nu poți să speli corect acest material doar introducând hainele sport în mașina de spălat, spun cercetătorii. Motivul este foarte simplu și are bază științifică.
„Am descoperit că poliesterul nu eliberează cu ușurință acești compuși cu miros de transpirație, iar purtarea repetată a hainelor conduce la acumularea lor în fibră, astfel încât, în timp, capătă miros neplăcut”, a spus specialistul Mukhtar Abdul-Bari, unul dintre cercetătorii care au analizat textilele și articolele de îmbrăcăminte.
Poliesterul este o fibră nepolară, adică respinge apa, acesta fiind și motivul pentru care se usucă mai repede. Tocmai datorită acestui fenomen, atrage cu ușurință uleiul de pe piele. Astfel, în timp, hainele sport capătă miros neplăcut.
Spandexul este responsabil de acumularea bacteriilor din uleiurile corporale, acest lucru fiind cauzat de faptul că este un material neabsorbant.
Nailonul, un alt material des folosit la fabricarea de articole sport, este un polimer sintetic dezvoltat pentru prima dată în anii 1930, cu scopul de a înlocui mătasea. Potrivit unui studiu efectuat în anul 2018, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește mirosul, între nailon și poliester.
Este bine să eviți să ții hainele sport în coșul de rufe, fiindcă acestea sunt pline de bacterii, care iubesc întunericul. Temperatura ridicată poate, de asemenea, să amplifice mirosul urât din cauza bacteriilor reziduale. Prin urmare, este indicat ca, după ce porți articolele vestimentare sport, să le întorci pe dos și să le lași să se usuce, în primă fază, în aer liber.
Înmoaie, apoi, hainele sport într-un amestec de oțet și apă. Lasă-le la stat timp de jumătate de oră, cu aproximație. Specialiștii garantează că orice miros neplăcut va dispărea din ele. Ulterior, le poți introduce în mașina de spălat, unde să le cureți la un program normal de spălare.