Hainele care nu trebuie spălate niciodată cu balsam de rufe. Greșeala pe care au făcut-o mulți români

de: Ana Chivu
23 05. 2022

Spălatul hainelor a devenit o activitate extrem de ușoară în zilele noastre. Există totuși câteva detalii care îți pot strica toate culorile hainelor sau țesăturile lor. Mai mult decât atât, trebuie să te gândești bine la opțiunea pentru balsam sau detergent pe care o folosești. Ce greșeală fac multe gospodine și rămân dezamăgite de produsele pe care le cumpără din supermarket-uri? Nu trebuie să mai faci asta!

Truc pentru mașina de spălat: nu trebuie să pui balsam pentru aceste haine

Mamele noastre spălau de obicei hainele doar cu ajutorul detergentului. De-a lungul timpului au mai apărut însă multe alte produse pentru diverse țesături sau diferite culori care să ne ajute în această activitate.

Cei care aleg balsamul de rufe o fac pentru a elimina electricitatea statică din piesele vestimentare, pentru a fi delicate la atingere și pentru un miros deosebit. Află că balsamul nu este mereu o alegere potrivită.

Nu trebuie să adaugi un astfel de produs atunci când speli prosoape de in și bumbac, lenjeria de mătase sau țesăturile hidrofuge.

Sfaturi de la specialiști

De asemenea, el nu trebuie pus în recipientul special din mașină nici atunci când speli adidași, îmbrăcăminte sport sau haine pentru copii. Puțini oameni știu, dar el trebuie să iasă din obiceiul tău dacă speli haine din poliester, elastan și nailon, adică materiale sintetice.

În cazurile menționate de mai sus, soluția frumos mirositoare formează o membrană subțire deasupra țesăturii care împiedică îmbibarea normală a apei și duce într-un final la deteriorarea fibrei.

Balsamul reduce din capacitatea de absorbție a țesăturii în timp, astfel poți să te trezești cu mucegai și miros închis pe hainele preferate.

Ce poți pune în locul lui?

Oțetul poate înlocui orice balsam de rufe. Dacă pui puțin în recipientul cu detergent vei avea piese vestimentare moi și catifelate. Măsura este aceeași ca cea pentru balsam, un capac.

Oțetul potențează detergentul de spălat, protejează țesăturile de decolorare, îndepărtează depunerile de săpun, înlătură petele de transpirație, neutralizează mirosurile neplăcute (nicotină, mucegai) și protejează hainele de scame.

Produsul pentru haine care înmoaie țesăturile are o mulțime de alte întrebuințări mai puțin cunoscute. Balsamul poate fi folosit și pentru diverse treburi casnice sau activități cotidiene.

De exemplu, poți spăla covoarele cu el, mai ales cele cu fir lung care își pierd în timp delicatețea și strălucirea. Trebuie să amesteci o parte de balsam cu trei părți de apă și să pulverizezi soluția pe întregul covor. Firele din el nu se vor ma electriza atât de tare.