Cum deschide Guvernul robinetul cu bani pentru primari: miliarde de lei pleacă spre teritoriu

E an electoral, cu două runde de alegeri, iar Guvernul știe că trebuie să-și țină primarii aproape. Așa că deschide robinetul de miliarde de lei către teritoriu, dar numai pentru proiecte mici. În tot acest timp, proiectele mari, precum construcția de autostrăzi, sunt trase pe dreapta.

Guvernul a apromat prima rundă de finanțare pentru micile proiecte derulate de Primării și universități. Prin intermediul Fondului de Dezvoltare și Investiții – FDI, vor ajunge în teritoriul cinci miliarde de lei, potrivit G4Media.

Fondul e gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, care se află în subordinea lui… Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă.

Când ajung banii de la Guvern la primarii din țară

Primarii care doresc finanțare pentru proiecte mici trebuie să depună solicitările de bani prin poștă, curierat sau personal. Cererile se trimit la sediul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză din București.

Toate aceste cereri se vor analiza în ordinea în care sunt înregistrate. Pentru anul 2019, e pusă la bătaie o sumă totală de cinci miliarde de lei.

Potrivit unui ordin semnat de ministrul Finanțelor, șeful Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, este cel care decide ce proiecte pot fi finanțate din Fondul de Dezvoltare și Investiții. FDI dispune de 10 miliarde de euro, în următorii 20 de ani.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din FDI. Momentul ales de Guvern pentru a împărți bani în teritoriul nu e întâmplător.

Peste o lună, pe 26 mai, au loc alegerile europarlamentare, iar PSD are nevoie de susținere din teritoriu. De asemenea, spre sfârșitul anului, sunt programate alegerile prezidențiale.

Un scrutin extrem de important la care social-democrații speră să câștige Președinția în fața lui Klaus Iohannis. Șeful statului a anunțat deja că va candida pentru al doilea mandat. Deocamdată, PSD și ALDE nu au anunțat cine va fi candidatul la prezidențiale.

E de așteptat, însă, ca cele două partide să meargă pe mâna unui candidat comun.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI