Guvernul australian motivează decizia de a îl expulza pe Novak Djokovic: „Una dintre cele mai mici rate de mortalitate”

Guvernul australian motivează decizia de a îl expulza pe Novak Djokovic: „Una dintre cele mai mici rate de mortalitate”
Ce spune premierul australian despre situație

Djokovic s-a declarat „extrem de dezamăgit” de decizia instanței de a refuza cererea lui de apel, dar a subliniat că va „coopera” cu autoritățile în ceea ce privește plecarea sa din Australia. Numărul unu mondial în tenisul masculin, Novak Djokovic, a pierdut procesul împotriva deciziei guvernului federal de a-i anula viza pentru a doua oară. Cazul a fost audiat duminică de un complet de trei judecători ai Curții Federale, din care au făcut parte judecătorul-șef James Allsop, judecătorul Anthony Besanko și judecătorul David O’Callaghan.

Ce spune guvernul australian după decizia de a îl expulza pe Novak Djokovic

Judecătorul-șef Allsop a declarat că cei trei judecători au decis în unanimitate să susțină decizia guvernului de anulare a vizei lui Djokovic. El a declarat că „nu face parte din funcția instanței” să decidă asupra „meritelor sau înțelepciunii” deciziei ministrului imigrației, Alex Hawke, de a anula viza lui Djokovic.

Totodată, acesta a spus că instanța „nu a fost în măsură să ofere motive astăzi”, dar că motivarea suplimentară a deciziei instanței va fi publicată „la o dată ulterioară”.

De asemenea, instanța a dispus ca Djokovic să plătească cheltuielile de judecată ale guvernului pentru audiere.

Decizia înseamnă că Djokovic, care nu este vaccinat împotriva COVID-19, va fi nevoit să rămână în centrul de detenție pentru imigranți la Melbourne până când va fi expulzat.

Cum a reacționat tenismenul

Djokovic a emis duminică o declarație în care a abordat rezultatul audierii. El a spus că, deși este „extrem de dezamăgit” de decizie, va „coopera cu autoritățile relevante în legătură cu plecarea sa” din Australia.

„Îmi voi lua acum o perioadă de timp pentru a mă odihni și pentru a mă recupera, înainte de a face alte comentarii în afară de acestea”, a spus el.

„Mă simt inconfortabil că accentul din ultimele săptămâni a fost pus pe mine și sper că acum ne putem concentra cu toții asupra jocului și turneului pe care îl iubesc.

„Aș dori să le urez jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor și fanilor toate cele bune pentru turneu”.

Ministrul pentru Imigrări Alex Hawke a salutat decizia Curții Federale de a menține anularea vizei lui Djokovic în „interesul public”.

Politicile puternice de protecție a frontierelor Australiei ne-au menținut în siguranță în timpul pandemiei, ceea ce a dus la una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate, la cele mai puternice redresări economice și la cele mai ridicate rate de vaccinare din lume”, a declarat el duminică într-o declarație.

„Politicile puternice de protecție a frontierelor sunt, de asemenea, fundamentale pentru a proteja coeziunea socială a Australiei, care continuă să se consolideze în ciuda pandemiei.”

Ce spune premierul australian

Prim-ministrul Scott Morrison a făcut o declarație duminică, spunând că decizia a fost luată pentru a menține „granițele puternice și pentru a-i menține pe australieni în siguranță”.

„Așa cum am spus vineri, australienii au făcut multe sacrificii în timpul acestei pandemii și se așteaptă, pe bună dreptate, ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat.

Granițele puternice sunt fundamentale pentru modul de viață australian, la fel ca și statul de drept.

Guvernul nostru a înțeles întotdeauna acest lucru și a fost pregătit să ia deciziile și acțiunile necesare pentru a proteja integritatea frontierelor noastre.

Acum este timpul să ne ocupăm de Australian Open și să ne întoarcem să ne bucurăm de tenis în timpul verii.”

Guvernul federal i-a anulat pentru prima dată viza sportivului în vârstă de 34 de ani pe 6 ianuarie, la sosirea sa la Melbourne, pentru că nu a reușit „să furnizeze dovezi adecvate pentru a îndeplini cerințele de intrare în Australia”.