Guvernul a câștigat la CCR! Klaus Iohannis, obligat să numească miniștri interimari

Guvernul a câștigat la CCR! Klaus Iohannis, obligat să numească miniștri interimari
Klaus Iohannis, obligat să numească miniștri interimari

A câștigat Guvernul! CCR a decis: Iohannis este obligat să numească miniștri interimari. Dăncilă, obligată și ea să vină în Parlament.

Guvernul a câștigat la CCR! Klaus Iohannis este obligat să numească miniștri interimari

Curtea Constituțională a României (CCR) a discutat, miercuri, 18 septembrie, sesizarea privind conflictul juridic pe tema refuzului liderului de stat de numire a miniștrilor. Astfel, CCR a hotărât ca Iohannis să motiveze refuzurile de remaniere, să revoce miniștrii propuși spre demitere de prim-ministru și, în final, să semneze pentru propunerile de interimate. Acestea fiind zise, Dăncilă va fi obligată să se prezinte în Parlament pentru un vot de reconfirmare a noii structuri în termenul constituțional.

Guvernul a câștigat la CCR! Klaus Iohannis, obligat să numească miniștri interimari
Iohannis și Dăncilă

„Cu privire la interimari am plecat de la premisa ca revocarea și numirea interimarilor e de competența premierului. Președintele nu și-a exercitat constituțional atribuțiile. Președintele României e obligat deîndată să emită decretele se revocare a miniștrilor propuși spre remaniere și de semnare a decretelor pentru miniștri interimari”, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu.

”Iohannis are obsesia blocajelor”

Reamintim că Viorica Dăncilă, la începutul lunii septembrie, a anunțat că Guvernul va sesiza CCR pe această temă.

”Miercurea trecută, (n.r. – şeful statului) refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui.

Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, spunea Dăncilă la început de toamnă.