Guvernul a atacat în instanță decizia lui Iohanis de a prelungi mandatul Șefului Armatei

Guvernul a atacat în instanță decizia lui Iohanis de a prelungi mandatul Șefului Armatei

Guvernul a atacat în instanță decretul prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă, şefului Statului Major al Armatei. Planul PSD-ului era ca generalul Dumitru Scarlat, să fie numit în această funcție, dar Iohanis nu a avizat propunerea. Acum PSD mai joacă o carte împotriva lui Iohanis.

Klaus Iohanis a semnat decretul de prelungire a mandatului actualului șef al Armatei, care a fost publicat în Monitorul Oficial, pe data de 29 decembrie 2018, însă acesta nu a fost contrasemnat de către Viorica Dăncilă, Premierul României, potrivit G4media.

Reacţia Vioricăi Dăncilă nu a întârziat să apară, prim-ministrul a declarat că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Potrivit decretului, s-a prelungit cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă, şefulStatului Major General al Armatei. În decret se menţionează că prelungirea mandatului s-a făcut „luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 decembrie 2018”.

Iohannis a atras atenţia că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, în Monitorul Oficial nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură. Cu toate acestea decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei a fost publicat în Monitorul Oficial, după o zi de blocaj la Camera Deputaților, condusă de Liviu Dragnea, liderul PSD.

„Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 referitor la prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI