03 apr. 2019 | 20:18

VIDEO Guvernul lucrează iar „Noaptea, ca hoții”. Sute de oameni, de veghe în Piața Victoriei de frica ordonanțelor lui Tudorel Toader

Știri generale
VIDEO Guvernul lucrează iar „Noaptea, ca hoții”. Sute de oameni, de veghe în Piața Victoriei de frica ordonanțelor lui Tudorel Toader
Un nou protest în Piața Victoriei, miercuri, 3 aprilie 2019, după ce surse politice anunțau că Liviu Dragnea ar forța adoptarea a două ordonanțe controversate privind Justiția.

În Piața Victoriei s-au adunat, începând cu ora 16.00, tot mai multe persoane care cer demisia Cabinetului Dăncilă. Manifestanții denunță faptul că ministrul Tudorel Toader ar pregăti două ordonanțe de urgență, la insistențele PSD și cu acordul ALDE, pentru ca politicienii cu probleme penale să scape de dosare.

Dacă la ora 17.00 în fața Guvernului se aflau câteva zeci de persoane, numărul acestora a sporit la câteva sute în jurul orei 18.30.

Mai multe incidente minore au avut loc.

Manifestația a fost convocată pe Facebook de grupul „Rezistența”, care a și transmis în direct din Piața Victoriei.

Potrivit AGERPRES, câteva persoane care protestau în piață au încercat să oprească circulația pe o bandă de mers, în încercarea de a se apropia de sediul Guvernului. Jandarmii i-au îndepărtat și au instalat garduri de protecție pentru a delimita zona în care se află manifestanții de benzile destinate traficului rutier.

Piața Victoriei: de ce au ieșit bucureștenii să stea de veghe

Surse din PSD au declarat pentru site-ul de știri HotNews.ro că ministrul Justiției ar fi cerut în întâlnirea care a avut loc marți în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament un nou răgaz pentru a analiza și finaliza ordonanțele pe justiție.

„Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader. Dacă nu semnează OUG-urile,va pleca acasă.” Surse Hotnews

Oficial, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului nu apare nicio ordonanță referitoare la problemele din Justiție, dar guvernele PSD au o tradiție în adoptarea de ordonanțe fără ca proiectele să fie anunțate pe ordinea de zi oficială.

Ședința Cabinetului Dăncilă a început în jurul orei 16.00 dar premierul nu a oferit lămuriri în privința ordonanțelor. Viorica Dăncilă a dat doar replica ambasadelor din 12 țări din Europa, alături de cea a Statelor Unite ale Americii, care cereau guvernului să renunțe la măsuri controversate legate de sistemul judiciar și la răfuiala cu fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, acum favorită pentru funcția de procuror șef european. Șefa guvernului român a spus că nu va permite ambasadorilor „să facă agenda premierului” și că discută cu omologii săi astfel de probleme.

Cum au fost chemați oamenii în Piața Victoriei

Organizatorii protestului, comunitățile „Rezistența” și „Inițiativa România” alături de  „VeDem Just”, „Corupția ucide” și „Declic” anunțau un „pericol iminent de adoptare” a unor prevederi controversate pentru „modificarea codurilor penale”. În mesajul publicat pe Facebook se arăta:

„La ora 16.00 vom fi în fața Guvernului pentru a transmite un semnal clar Prim-ministrului României că o eventuală adoptare a unei ordonanțe nu va rămâne nesancționată și că vom protesta până la căderea Guvernului. Vino și tu, e în pericol România și parcursul ei democratic european!”

În mesajul prin care românii erau îndemnați la protest se arăta ca „modificările pregătite servesc politicienilor inculpați, trimiși în judecată sau condamnați pentru a scăpa de răspundere penală.

„Toate informațiile publice și pe surse indică în mod credibil că Guvernul Dăncilă pregătește adoptarea astăzi, în ședința de Guvern de la ora 16.00, a unei ordonanțe de urgență de modificare a codurilor penale în sensul unei amnistii mascate, inclusiv prin reducerea termenelor de prescripție sau extinderea termenului pentru recursul în anulare. Modificările pregătite servesc politicienilor inculpați, trimiși în judecată sau condamnați pentru a scăpa de răspundere penală. O astfel de modificare este fatală pentru statul de drept în România și va duce, cel mai probabil, la activarea articolului 7 din tratatul UE, transformând România în paria Europei. Consecințele pentru români și România sunt incalculabile pe termen lung: distrugerea statului de drept, periclitarea bunăstării românilor, slăbirea poziției României în UE și NATO, îndepărtarea de valorile democratice europene și virarea către spațiul estic al autocrației, sărăciei și abuzului de putere. Ne vedem în Piața Victoriei!”

Publicată de Rezistența TV pe Miercuri, 3 aprilie 2019

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Chiriile au explodat în București. Fenomenul care a dus la creștere
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro