Guma de mestecat care împiedică transmisia coronavirusului. Cum funcționează invenția

de: Ștefan R. Apostol
06 12. 2021

Oamenii de știință dezvoltă guma de mestecat care ar putea reține virusul și reduce transmiterea. Acest sistem are potențialul de a evita obstacolele obișnuite în calea sintezei de medicamente proteice. Cercetătorii vorbesc de un proces costisitor de producție și purificare.

Guma de mestecat care ar putea reține virusul

Oamenii de știință dezvoltă în aceste zile guma de mestecat cu o proteină vegetală care servește drept „capcană” pentru virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19. Efectele acesteia este de a reduce încărcătura virală în salivă și putând scădea transmiterea.

Cercetătorii au remarcat că persoanele care sunt complet vaccinate pot fi totuși infectate cu SARS-CoV-2 și pot avea o încărcătură virală similară cu cea a persoanelor nevaccinate.

„SARS-CoV-2 se replică în glandele salivare și știm că, atunci când o persoană infectată strănută, tușește sau vorbește, o parte din acest virus poate fi expulzat și poate ajunge la alte persoane.

Această gumă oferă o oportunitate de a neutraliza virusul în salivă, oferindu-ne o modalitate simplă de a reduce, eventual, o sursă de transmitere a bolii”, a declarat Henry Daniell de la Universitatea din Pennsylvania din SUA.

Înainte de pandemie, Henry  Daniell a studiat proteina enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) în contextul tratării hipertensiunii. Laboratorul său cultivase această proteină, precum și multe altele care ar putea avea potențial terapeutic, folosind un sistem de producție patentat pe bază de plante.

Pentru a testa guma de mestecat, echipa a cultivat ACE2 în plante, asociat cu un alt compus care permite proteinei să traverseze barierele mucoasei și facilitează legarea.

Injecțiile de ACE2 pot reduce încărcătura virală

Acest sistem are potențialul de a evita obstacolele obișnuite în calea sintezei medicamentelor proteice: un proces costisitor de producție și purificare, au declarat cercetătorii. Receptorul pentru ACE2 din celulele umane se întâmplă să lege și proteina spike a SARS-CoV-2, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele, au spus aceștia.

Cercetări anterioare au arătat că injecțiile de ACE2 pot reduce încărcătura virală la persoanele cu infecții severe. O altă linie de lucru a lui Henry Daniell și a colegului Hyun Koo a implicat cercetări pentru a dezvolta guma de mestecat infuzată cu proteine cultivate în plante pentru a perturba placa dentară.

Asociind cunoștințele sale despre ACE2 cu această tehnologie, Daniell s-a întrebat dacă o astfel de gumă, infuzată cu proteine ACE2 cultivate în plante, ar putea neutraliza SARS-CoV-2 în cavitatea bucală.

Pentru a testa guma de mestecat, echipa a cultivat ACE2 în plante, asociat cu un alt compus care permite proteinei să traverseze barierele mucoasei și facilitează legarea. Cercetătorii au încorporat materialul vegetal rezultat în tablete de gumă cu aromă de scorțișoară.

Guma de mestecat cu ACE2 prezentă poate neutraliza virusurile SARS-CoV-2

Incubând cu guma de mestecat eșantioane obținute din tampoane nazofaringiene de la pacienți COVID-pozitivi, aceștia au demonstrat că ACE2 prezentă poate neutraliza virusurile SARS-CoV-2.

Aceștia au modificat apoi viruși mai puțin patogeni decât SARS-CoV-2 pentru a exprima proteina SARS-CoV-2 spike. Oamenii de știință au observat că guma de mestecat a împiedicat în mare măsură virusurile sau particulele virale să intre în celule, fie prin blocarea receptorului ACE2 din celule, fie prin legarea directă la proteina spike.

În cele din urmă, echipa a expus mostre de salivă de la pacienți COVID-19 la guma ACE2 și a constatat că nivelurile de ARN viral au scăzut atât de mult încât au devenit aproape nedetectabile.

În prezent, cercetătorii lucrează pentru a obține permisiunea de a efectua un studiu clinic pentru a evalua dacă abordarea este sigură și eficientă atunci când este testată la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. În cazul în care testele clinice dovedesc că guma de mestecat este sigură și eficientă, aceasta ar putea fi administrată pacienților al căror statut de infecție este necunoscut, pentru a reduce probabilitatea de transmitere a virusului către îngrijitori, au adăugat cercetătorii, conform agenției Reuters.