Groapa arsă, metoda bunicilor de a păstra rădacinoasele iarna. Nimeni nu mai procedează aşa, dar e cea mai simplă variantă
Nimeni nu mai pune în aplicare această metodă de conservare a legumelor pe timp de iarnă. Poate doar foarte puțini vârstnici care locuiesc în mediul rural. Groapa arsă reprezenta o tehnică prin care bunicii noștri reușeau să mențină legumele rădăcinoase proaspete pe toată durata sezonului rece.
Ce este metoda gropii arse a bunicilor
Dacă ai recoltat din grădină legume rădăcinoase, precum pătrunjel, păstârnac, morcov, țelină, sfeclă, ridiche sau hrean și nu ai cămară, beci sau pivniță, nu trebuie să-ți faci griji privind conservarea lor. Bunicii noștri apelau la metoda gropii arse pentru a menține alimentele în formă bună în sezonul rece.
Metoda gropii arse se referă la ceea ce transmite deja acest concept prin denumirea lui. Practic, legumele rădăcinoase sunt îngropate în pământ sau în nisip pe durata sezonului rece, pentru a se menține proaspete. În acest fel nu este nevoie să fie depozitate în cutii sau în borcane.
Era folosită în locul beciului sau a pivniței
Pe vremuri, bunicii noștri nu dispuneau întotdeauna de resursele necesare pentru a construi un beci, o pivniță sau o cămară în care să depună produsele pregătite pentru sezonul rece. Astfel, ei apelau la o metodă mai simplă de conservare a alimentelor: la groapa arsă.
În groapa arsă erau depuse, de regulă, legumele rădăcinoase, precum pătrunjelul, păstârnacul, morcovul, țelina, sfecla, ridichea și hreanul. Unele bunici păstrau proaspete, tot cu ajutorul acestei metode, și varza albă și roșie, prazul și conopida. Poți încerca și tu să menții legumele bune așa! Este foarte simplu.
Cum se arde groapa de pământ, de fapt
Nu este deloc dificil să păstrezi legumele proaspete în groapa arsă, în sezonul rece. După ce le scoți din pământ, trebuie să le cureți foarte bine de frunze. Elimină și rădăcinile subțiri, însă fără a afecta coaja legumelor. Fă o groapă, nu de dimensiuni foarte mari, pentru a depune rădăcinoasele.
Groapa trebuie să fie adâncă de un metru și trebuie bătută cu maiul. Apoi, se pun în ea paie sau vreascuri și se dă foc până toate acestea se ard. Ulterior, în groapa deja arsă se depun legumele. Există două metode de a le depozita pentru sezonul rece.
Citește și: Ce să plantezi în curte în luna noiembrie. Florile și plantele care sunt ideale în final de toamnă
Cum se depozitează legumele în groapă
Prima metodă. Pe fundul gropii, așează un strat de nisip de aproximativ 30-40 de centimetri. În acesta va trebui să îngropi doar rădăcina legumelor, exact ca și cum ar crește în solul din grădină. Frunzele ai grijă să rămână în afara stratului de nisip.
Citește și: Ce alimente trebuie să consumi toamna, de fapt. Legumele care ar ajuta la întărirea sistemului imunitar
A doua metodă. Așează un strat de nisip în groapa deja arsă. Pune un strat de legume rădăcinoase pe nisip. Pune din nou legume deasupra. Repetă procesul până când ai pus în groapă toate rădăcinoasele. Deasupra lor așează scânduri și, peste ele, un strat gros de pământ.