Grigore Alexandrescu, orfanul cu suflet de poet. Și-a pierdut mințile la patru zile după nuntă: ”Un sfert de veac între eroare şi luciditate”

de: Bișinicu Andreea
26 03. 2024

În paginile istoriei culturale românești, numele lui Grigore Alexandrescu strălucește ca un far de lumină, iluminând calea poeziei și prozei românești. Născut pe 22 februarie 1810 în Brașov, acest remarcabil poet și prozator a rămas în amintirea posterității drept unul dintre cei mai importanți scriitori ai epocii sale. Viața sa a fost un mozaic fascinant de triumfuri și tragedii, o poveste marcată de geniu, iubire și pierdere.

Copilăria în umbra sărăciei și a singurătății

Grigore Alexandrescu s-a născut în 1810 într-o familie modestă, fiind al patrulea copil al vistiernicului Mihai Alexandrescu și al Mariei Fusea.

La doar 17 ani rămâne orfan de ambii părinți, urmând să fie trimis la București, în grija unchiului său, părintele Ieremia, cei care a reușit să îi insufle dragostea pentru literatură.

Se înscrie la unul dintre cele mai prestigioase licee din București, Colegiul Național Sfântul Sava, unde este coleg de clasă cu Ion Ghica.

Încă din copilărie, talentul său literar a început să strălucească, captând atenția marelui Ion Heliade Rădulescu, iar pasiunea pentru cuvânt și arta scrisului a devenit repede o sursă de inspirație și un refugiu din lumea aspră și necruțătoare.

Ascensiunea unui tânăr poet

În ciuda obstacolelor și a lipsurilor, Grigore Alexandrescu și-a urmat visul și și-a dedicat timpul și energia învățăturii și perfecționării sale în domeniul literaturii. A urmat cursurile unor școli din Brașov și București, studiindu-i cu atenție pe clasicii literaturii universale.

Prin tenacitate și determinare, scriitorul și-a croit un loc în lumea literară a vremii sale, publicând primele sale poezii și articole în reviste și ziare locale. Cu fiecare vers și cu fiecare pagină scrisă, a reușit să-și contureze propria voce și să-și facă simțită prezența în peisajul cultural al epocii.

Vezi și Femeia care i-a băgat în mormânt pe Șt. O. Iosif și Dimitrie Anghel. Cel mai cunoscut triunghi amoros din istoria literaturii române

Ecoul poeziei și al prozei

Lucrările lui Alexandrescu sunt caracterizate de o sensibilitate aparte și de o abilitate remarcabilă de a captura esența umană în cuvinte.

Poeziile sale transmiteau adesea o emoție profundă și o perspectivă introspectivă asupra lumii și a sinelui. În proza sa, el a excelat în portretizarea personajelor și în explorarea dilemelor umane, aducând în prim-plan subiecte precum iubirea, suferința și efemeritatea vieții.

Iubirea tragică și pierderea prematură

Cu toate că a trăit o viață marcată de singurătate și lipsuri materiale, Grigore Alexandrescu a găsit dragostea în brațele unei femei frumoase și talentate, pe nume Raluca. Căsătoria lor a reprezentat unul dintre cele mai marcante perioade ale vieții sale, însă fericirea lor a fost umbrită de tragedie.

La numai patru zile după nuntă, poetul a căzut pradă unei boli cumplite, care l-a țintuit la pat pentru restul vieții sale, urmând 25 de ani de agonie.

”La nici patru zile de la nuntă se dezlănţuie teribila dramă, de pe urma căreia , cum scrie George Călinescu,  poetul avea să se clatine „un sfert de veac între eroare şi luciditate, sau cel puţin între demnitate şi un sentiment atroce de umilinţă şi ruşine.”

La 14 iunie 1860 poetul era scos din Comisia Centrală pentru ,,boală grea, care îl pune în neputinţă de a mai ocupa această funcţie”, fiind numit în locul său Gr. Arghiropol”, povestea istoricul Horia Dumitrescu, potrivit Adevărul.

Această poveste de iubire și suferință a fost una dintre cele mai dramatice capitole din biografia sa și a rămas în memoria colectivă ca o ilustrare a fragilității umane și a puterii devastatoare a destinului.

Vezi și Blestemul lui George Coșbuc. Inima lui s-a stins atunci când și-a îngropat unicul fiu: ”Să nu-mi spuie vreun dușman cumplit că baiatul meu nu mai e!”

Un sfert de veac între eroare şi luciditate

În ciuda bolii și a suferinței sale, Grigore Alexandrescu nu și-a abandonat pasiunea pentru scris și pentru literatură.

Chiar și în mijlocul durerii și a luptei cu boala, a continuat să creeze și să inspire, lăsând în urmă un moștenire literară de o valoare inestimabilă.

S-a stins din viață la vârsta de 75 de ani, după o lungă luptă cu boala psihică. La înmormântarea celebrului poet, prietenul său Vasile Alecsandri iscălea următoarele fraze:

”Moartea bietului Alexandrescu nu m-a mâhnit atât de mult (căci el era mort de mai mulți ani), cât m-a mâhnit nepăsarea generației actuale în privirea lui și uitarea în care căzuse renumele lui, odinioară strălucit.”, redacta poetul, potrivit sursei citate anterior.

Moștenirea lui Grigore Alexandrescu

Grigore Alexandrescu a fost și rămâne unul dintre cei mai importanți și influenți scriitori ai literaturii române. Lucrările sale continuă să inspire și să emoționeze cititori din întreaga lume, iar viața sa este un exemplu de curaj, perseverență și pasiune pentru artă.

În paginile operei sale, el a reușit să îmbine armonios trăirile și aspirațiile umane cu frumusețea și puterea cuvintelor, lăsând o amprentă indelibilă în inimile și în conștiințele celor care au avut privilegiul să îl cunoască prin scrierile sale.

Grigore Alexandrescu, orfanul cu suflet de poet, va rămâne întotdeauna una dintre cele mai strălucitoare stele din firmamentul literar românesc.