La mujlocul săptămânii trecute, pe 22 ale lunii, alți angajați din cadrul Caselor de Pensii intrau în grevă de avertisment, iar sindicaliștii dădeau termen de rezolvare a cererilor până astăzi, 27 noiembrie. Se pare că lucrurile au rămas la fel, așa se face că se anunță grevă generală la Casele de Pensii din România.
Conflictul de muncă între angajații CNPP și Ministerul Muncii a început încă din toamna acestui an, când erau anunțate anumite majorări salariale la nivelul instituției ANAF. Ulterior, la nivel local, în mai multe județe din țară, inclusiv în Capitală, au apărut grevele spontane de avertisment care aveau să înghețe pentru câteva ore bune activitatea instituțiilor din sistem.
Află detalii: Casa de Pensii Bihor a intrat în grevă de avertisment
Cea mai recentă grevă de avertisment a avut loc pe 22 noiembrie, la nivelul CNPP din Bihor, și așa cum precizam atunci, sindicaliștii dădeau ca termen de soluționare a cererilor sindicale data de 27 noiembrie, adică astăzi. Se pare că de la nivelul Ministerului Muncii nu a venit nici o decizie în acest sens, și nici negocierile, extrem de puține, nu au dus la o soluție optimistă pentru acești angajați.
Așa se face că, în cursul acestei dimineți, cei 8.000 de sindicaliști anunță grevă generală la Casele de Pensii pe termen nelimitat, până la soluționarea cererilor salariale. Deși la finalil săptămânii trecute au fost discuții cu reprezentanții guvernului condus de Marcel Ciolacu, sindicaliștii din sistem au ieșit nemulțumiți de propunerile făcute, așa că s-a luat decizia de a se declanșa grevă generală la Casele de Pensii din România.
La primele ore ale acestei dimineți, conform unor comunicate emise de reprezentanții sindicatelor angajaților de la Casele de Pensii din țară, s-a intrat în grevă generală la Casele de Pensii din România, pe termen nelimitat, până la soluționarea problemelor.
Conform informațiilor, la acest moment sunt în grevă CNP Alba, Timiș, Bihor și Cluj, precum și angajații din Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială din Cluj.
”Vineri, delegaţia Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii – singura organizaţie de tip federativ care reprezintă interesele angajaţilor din instituţiile Ministerului Muncii, am participat la negocieri cu reprezentanţii Guvernului – în vederea obţinerii drepturilor care ni se cuvin de ani de zile şi implicit, în vederea renunţării la grevă.
Reprezentanţii Guvernului au fost înţelegători, au promis că vor încerca să ne ajute, dar am plecat de acolo fără un răspuns clar. Acesta a fost motivul pentru care am hotărât să continuăm protestele noastre cu greva generală.”, se arată în comunicatul emis de sindicate.
Citește și: Proteste la Casele de Pensii din România. Angajații sunt nemulțumiți
În același comunicat, agreat de toți participanții la greva generală, se mai precizează că în aceste condiții nu vor putea fi plătite pensiile românilor, prin intermediul CNPP, precum și indemnizațiile de șomaj prin intermediul Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă:
”Ne cerem scuze de la beneficiarii noştri şi le înţelegem nemulţumirile privind faptul că nu se va face plata pensiilor, indemnizaţiilor de şomaj sau prestaţiilor sociale, dar pentru ca guvernanţii au tratat problemele noastre cu superficialitate, îi rugăm să ne fie alături şi să înţeleagă că şi noi avem familii şi nu mai putem lucra în condiţiile de faţă.”
Reamintim că Ministerul Muncii a emis un alt comunicat, referitor la greva foamei declanșată de președintele Federației Ambulanța, Gheorghe Chiș, și a celor 8 lideri de sindicat.