În cursul zilei de azi, membrii Sindicatului „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică sunt în grevă de avertisment. Este vorba despre 33 de prefecturi de județe.
La acțiune participă peste 1.500 de salariați prin încetarea colectivă a activității între orele 10:00 – 11:00, la sediile prefecturilor din județele afiliate. Sindicaliștii au recurs la această grevă pentru a solicită modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat.
Zeci de angajați ai Prefecturii Timiș protestează în fața instituției. Din punctul lor de vedere, funcțiile publice din instituțiile prefectului ar trebui să fie asimilate funcțiilor de stat. Funcționarii publici, prin desfășurarea activității lor, reprezintă și apară interesele stalului. Acest lucru este prevăzut și în Constituția României.
„Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului ar trebui să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia pefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate.
În prezent, un funcţionar public din instituţia prefectului are un salariu mult mai mic decât un funcţionar public din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate.
La fiecare prefectură lucrează aproximativ 42 de persoane, în total 1.800 de angajaţi. Un angajat la prefectură la nivel maxim are salariul lunar de 3.600 lei, adica un angajat cu minim 20 de ani vechime” a declarat președintele Sindicatului „Egalitatea”, Cosmin Enescu.
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație a anunțat că sindicatele membre vor participa, în cursul zilei de astăzi, la o grevă japoneză, parte din programul de acțiuni stabilite de către Biroul executiv al federației.
Prin urmare, salariații din administrație care sunt membri de sindicat vor posta pe ușa biroului anunțul care conține revendicările, însă fără a întrerupe programul de lucru. Una dintre revendicări este aplicarea imediată a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
„În acest sens, solicităm demararea discuţiilor şi negocierilor în vederea, fie a înlocuirii sintagmei «venituri» cu «salariul de bază/încadrare», fie excluderea unor categorii de drepturi salariale de la limita impusă: indemnizaţia de hrană, indemnizaţia de vacanţă/vouchere de vacanţă, majorări salariale fonduri europene, spor condiţii de muncă”, transmit sindicaliştii din sistem.