Greșelile banale pe care le fac românii cu încălzirea apartamentelor. Secretul să scapi de facturile uriașe la gaze

de: Ștefan R. Apostol
26 01. 2022

Există o mulțime de măsuri pe care le puteți lua pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței. În general este bine să profităm la maximum de cheltuielile de energie în această iarnă. Singura soluție de scăpa de facturile mari este evitarea unor greșeli comune de încălzire a locuinței. Cu alte cuvinte sunt câțiva pași pe care-i putem face pentru a avea atât eficiență, cât și facturi mai mici.

Greșelile banale și eficiența energetică

Nu degeaba sunt numite greșeli, cu toate că nu le facem intenționat. La fel ca și accidentele, greșelile de judecată devin clare doar în retrospectivă. Când vă este frig și mai ales când sunteți presați de timp, este firesc să faceți greșeli atunci când vă încălziți casa.

Unele dintre aceste greșeli sunt destul de comune, când vine vorba de eficiența energetică. Unele sunt chiar logice dintr-un anumit punct de vedere.

De exemplu, dacă sunteți plecat de acasă la serviciu în cea mai mare parte a zilei sau dacă sunteți plecat în weekend, nu încălziți casa așa cum ați face-o dacă ați sta în ea. Optați pentru un termostat programabil, care vă va economisi bani și vă ajută la eficiența energetică.

Setați-l să reducă căldura în timp ce sunteți plecat și să încălzească casa chiar înainte de a vă întoarce. În cele ce urmează vă arătăm care sunt greșelile banale pe care le facem atunci când vrem să ne încălzim locuința.

Greșeli banale la încălzirea apartamentelor

1. Nu blocăm ferestrele

Bineînțeles că vă țineți ferestrele închise pe timp de iarnă. Dar vă amintiți să le încuiați? Dacă ferestrele nu sunt bine închise, aerul rece se poate infiltra în casă, iar aerul cald se poate scurge afară.

Cu alte cuvinte pierdem eficiența energetică. Asigurați-vă că vă încuiați toate ferestrele în timpul lunilor de iarnă.

2.Uităm să oprim termostatul

Nu faceți greșeala de a încerca să vă încălziți casa mai repede, ridicând termostatul mai mult decât este necesar. Dacă dați termostatul prea tare nu are niciun efect asupra vitezei cu care se va încălzi casa dumneavoastră. Sistemul de încălzire va sfârși doar prin a funcționa mai mult timp, ceea ce se va traduce în eficiența energetică mult slabă a spațiului de locuit.

3.Nu schimbăm filtrul de aer

Atunci când filtrul de aer este murdar, sistemul de încălzire trebuie să lucreze mai mult și va folosi mai multă energie făcând acest lucru. Asigurați-vă că schimbați filtrul de aer la un program regulat. Sistemul va funcționa mai eficient, și mai economic.

4.Ignorarea scurgerilor și a curenților de aer

Nu subestimați cât de multă căldură ar putea pierde casa ca urmare a scurgerilor și a curenților de aer. Verificați toate ușile, ferestrele și pereții exteriori pentru curenți de aer. Etanșează și maschează toate zonele în care intră aer rece și pe unde ar putea ieși aer cald. Acordați o atenție deosebită subsolului și mansardei, dacă locuiți la casă.

5.Închideți orificiile de aerisire din camerele nefolosite

S-ar putea să credeți că ar fi logic să închideți gurile de aerisire din camerele neocupate pentru a economisi bani. La urma urmei, de ce să încălziți o cameră care este goală?

Ei bine, adevărul este că rețeaua de conducte pentru sistemul de încălzire este dimensionată pentru a asigura o încălzire uniformă în toată casa, iar sistemul nu va funcționa eficient dacă întrerupeți acest echilibru prin închiderea orificiilor de aerisire.

6.Reducerea termostatului la un nivel prea scăzut

Deși nu doriți să vă încălziți casa atunci când nu sunteți acasă, nu faceți greșeala de a da termostatul prea jos în timp ce sunteți plecat. Făcând acest lucru nu va face decât să forțeze sistemul să lucreze mai mult atunci când va fi timpul să ridice din nou temperatura, iar tu vei ajunge să cheltuiești mai mulți bani pe termen lung.

7.Îmbrăcăminte mai groasă

Deși există un sistem de încălzire în casă, ținut permanent în funcțiune ar putea ridica vizibil costurile pe timp de iarnă. Recomandat este să încălzim locuința la o temperatură medie, de 20 de grade, după care să ne îmbrăcăm și ceva mai gros.

Concluzie

Fiecare casă are nevoie de un sistem de încălzire care să funcționeze eficient, mai ales în timpul anotimpurilor reci. Dar dacă consultăm opțiunile oferite de experți, am putea găsi modalitățile prin care putem evita aceste greșeli și, bineînțeles, să avem costuri mai mici la facturi.