Greșeala Vioricăi Dăncilă care o poate costa funcția. Iohannis poate numi, săptămâna viitoare, alt premier

de: Andrei Simion
09 10. 2019

PSD tremură din temelii în aceste zile. Joi se votează moțiunea de cenzură în urma căreia Guvernul PSD ar putea fi demis, însă social-democrații își fac griji și dacă moțiunea pică. Asta pentru că Viorica Dăncilă a făcut o gafă care o poate costa funcția de premier: nu a mers în Parlament în termen de 45 de zile pentru votul de aprobare cerut de Constituțe în cazul ieșirii ALDE de la guvernare.

Greșeala Vioricăi Dăncilă o poate costa funcția de premier

ALDE a ieșit de la guvernare pe 26 august, iar formalitățile au fost făcute pe 30 august, când președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de revocare a celor 3 miniștri care fac parte din formațiunea politică. Consituția nu prevede în mod clar un termen în care Guvernul trebuie să vină în fața Parlamentului pentru a se vota noua componență, însă în Legea supremă este prevăzut termenul de 45 de zile. În plus, chiar premierul a declarat că are 45 de zile la dispoziție să meargă în Parlament.

„Avem 45 de zile pentru a merge în Parlament, nu ne grăbim. Vedem ce hotărârî vom lua în perioada imediat următoare”, a declarat Viorica Dăncilă pe 31 august. Acest termen expiră pe 11 octombrie, la o zi după ce moțiunea de cenzură va fi votată în Parlament.

În aceste condiții, Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are timp să meargă în Parlament pentru votul de aprobare, întrucât joi se votează moțiunea de cenzură, iar vineri nu sunt ședințe de plen. În cazul în care președintele Klaus Iohannis va numi luni un nou prim-ministru, cazul va ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională a României.

Între timp, Viorica Dăncilă a participat la Forumul Agricultorilor, unde a vorbit, din nou, despre realizările Guvernului PSD și a promis subvenții în avans de peste 1,4 miliarde de euro.