23 mai 2022 | 08:21

Greșeala uriașă pe care o fac toți românii când își măsoară tensiunea. Ce trebuie să faci neapărat înainte

Sănătate
Greșeala uriașă pe care o fac toți românii când își măsoară tensiunea. Ce trebuie să faci neapărat înainte
Tensiunea arterială, o modalitate de a rămâne sănătos

Conform unor studii medicale aprofundate, hipertensiunea arterială afectează aproximativ 45% dintre adulți. Cu alte cuvinte, hipertensiunea arterială este frecventă la majoritatea oamenilor. Asta ne-ar putea determina să presupunem că nu este o mare problemă. Dar adevărul este că, atunci când este lăsată netratată, tensiunea arterială ridicată ne poate expune la riscul unor complicații care pot pune viața în pericol.

Tensiunea arterială, o modalitate de a rămâne sănătos

Cercetările din ultimul deceniu arată că hipertensiunea arterială este creșterea anormală și persistentă a tensiunii arteriale în artere și le poate deteriora. Odată cu creșterea tenisunii, crește semnificativ riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Cu alte cuvinte, este foarte important să o ținem sub control. Este la fel de important să facem controale regulate. Tensiunea arterială poate fi ușor ținută sub control chiar acasă, după cum știți. Acesta este și motivul pentru care astăzi îți vom spune cum să îți iei tensiunea arterială acasă.

Este important să știm cum să ne luăm tensiunea arterială din confortul casei noastre. În plus, potrivit medicilor, citirile pe care le obțineți acasă sunt foarte importante. Acestea reflectă tensiunea arterială cu care se confruntă inima de la o zi la alta.

Hipertensiunea arterială afectează între 20 și 40% dintre adulți. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hipertensiunea arterială este factorul de risc numărul unu pentru deces. Studiile au subliniat într-un raport din 2020 că unul din patru adulți suferă de hipertensiune arterială, iar la bărbați prevalența este de 24,9%, iar la femei de 26,1%.

Nivelurile normale ale tensiunii arteriale la o persoană sănătoasă sunt de 120/80. Valorile sunt periculoase atunci când depășesc 140/90. Dacă tensiunea arterială este mai mică de 90/60, aveți tensiune arterială scăzută sau hipotensiune arterială.

Cum să-ți iei tensiunea acasă, pas cu pas

Pentru a avea valori corecte, indiferent că sunt normale, sau negative, sunt câțiva pași pe care trebuie să-i faci, înainte să-ți iei tensiune arterială. Un prim pas este să nu beți băuturi cu cofeină, nu fumați și nu faceți exerciții fizice cu 30 de minute înainte de a vă lua tensiunea.

Folosește o manșetă care să se potrivească bine brațului tău, dacă este prea îngustă poate crește nivelul și poate da citiri false. În timpul citirii, stați fără să vă mișcați sau să vorbiți într-o poziție confortabilă. O altă recomandare este să nu vă încrucișați picioarele,  folosiți un suport pentru spate. Ceea ce trebuie să faceți, în continuare, sunt următoarele lucruri:

  • Așezați-vă brațul stâng gol la nivelul inimii pe o suprafață stabilă
  • Sfigmomanometrul trebuie să fie plasat deasupra curburii cotului
  • Mergeți la baie mai devreme, astfel încât să nu fie nevoie să mergeți în acel moment, deoarece o vezică plină poate crește și presiunea.
  • Localizați artera principală din interiorul cotului, pipăind pulsul cu degetele.
  • Asigurați-vă că supapa de pe bulbul de cauciuc pentru umflare este închisă.
  • Strângeți bulbul  pentru a umfla sfigmometrul până când manometrul indică 30 mmHg peste presiunea sistolică normală sau până la 210 mmHg.
  • Deschideți ușor supapa permițând ca presiunea să scadă între 2 și 5 mmHG pe secundă.
  • Ascultați pulsul cu un stetoscop, când dispare sunetul notați presiunea diastolică.

Concluzie

Există și sfigmomanometre electronice care vă oferă o măsurare mai rapidă și digitală, dacă trebuie să vă luați des tensiunea, cel mai bine este să vă procurați unul dintre aceste aparate și să țineți cont de toate recomandările de relaxare înainte de a face măsurătorile.

Menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase este foarte importantă. Cu cât tensiunea arterială este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele de a avea probleme de sănătate. Toate organele importante ale corpului, cum ar fi creierul și inima, primesc nutrienți și oxigen prin intermediul fluxului sanguin.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Mahmureala, un mare dușman. Metode pentru a fi anihilată
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro