S-a aflat care este greșeala uriașă care crește cu 60% consumul electric la mașina de spălat. Mulți români procedează așa, din păcate, astfel că au de plată bani mulți la factura de curent electric. Ce să nu mai faci de acum înainte, vezi în articolul de mai jos.
Chiar dacă majoritatea românilor sunt îngrijorați de facturile la energie electrică, mulți dintre spală rufe la temperaturi ridicate chiar și atunci când nu este nevoie. Asta se traduce prin mai mulți bani la factura de energie electrică.
Un studiu făcut de Ariel împreună cu Cult Market Research indică că 2 din 10 români spală hainele la mână, iar 26% dintre ei aleg să poarte același articol vestimentar de mai multe ori înainte de a fi spălat, în ideea de a reduce valoarea facturilor la energie electrică. În plus, peste jumătate dintre respondenți cred că spălatul hainelor doar atunci când mașina poate fi umplută este una dintre cele mai eficiente metode de a face economie.
De asemenea, studiul mai arată că românii percep spălatul hainelor în apă rece ca fiind o metodă mai puțin eficientă de scoatere a petelor. Astfel, aleg, de cele mai multe ori, să folosească apă la temperaturi foarte ridicate, fapt care crește și mai mult consumul de energie electrică în ciclul de spălare.
Același studiu mai a scos în evidență faptul că 54% dintre români cunosc totuși avantajele spălării hainelor la temperaturi scăzute: 30% dintre ei consideră că hainele își păstrează mai bine culorile, în timp ce 27% dintre respondeți sunt conștienți că ajută la protejarea mediului.
Cu toate acestea, românii preocupați de reducerea energiei electrice nu iau în calcul și spălatul hainelor în apă rece.
Potrivit Ariel, atunci când speli hainele în apă rece cu un detergent eficient poți reduce cu 60% din consumul de energie electrică per ciclu de spălare. Ajută mult și ca electrocasnicul să fie din clasa energetică A+++, iar alegerea ciclurilor de spălare să fie ECO.
Spălarea hainelor la temperaturi mai mari presupune consum mai mare de energie decât în cazul spălării lor în apă rece. Reducerea temperaturii unui ciclu normal de spălare de la 60°C to 30°C poate reduce cu 60% din consumul de energie electrică la un ciclu de spălare.
Setarea unei temperaturi mai mici te poate ajuta să economisești bani, și, în plus, ajută și mediul înconjurător, pentru că utilizezi mai puțină energie și astfel, reduci emisiile de carbon.