Știința a fost și este o sursă de inspirație și de înțelegere, a ridicat vălul ignoranței și superstiției, a fost un catalizator pentru schimbarea socială și creșterea economică și a salvat multe vieți.
Cu toate acestea istoria ne arată că știința a fost o binecuvântare mixtă. Unele descoperiri au făcut mai mult rău decât bine și există o greșeală pe care nu o vei găsi în lista celor mai mari gafe științifice.
În prezent, există niște concurenți mari pentru această onoare dubioasă. Amintim aici inventarea armelor nucleare, combustibilul fosil, clorofluorocarburile, benzina cu plumb și DDT-ul. Mai adăugăm teorii subtile cum ar fi eterul luminifer, Pământul în expansiune, vitalismul sau frenologia.
Ok, să trecem la cea mai mare eroare.
Cea mai mare eroare a științei a fost să clasifice oamenii în diferite rase.
Teoria raselor se distinge între toate aceste, deoarece a provocat o mizerie de nedescris și a fost folosită pentru a justific acte barbare ale colonialismului, sclaviei și chiar ale genocidului. Chiar și astăzi este încă folosită pentru a explica ingalitatea socială și continuă să inspire ascensiunea extremei drepte din întreaga lume.
De la bun început, caracterul arbitrar și subiectiv a categoriilor de rasă a fost recunoscut pe scară largă. Cele mai multe diferențe rasiale au fost justificate pe baza diferențelor culturale sau lingvistice între grupuri de oameni, mai degrabă decât pe cele biologice.
Existența lor a fost luată ca un drept până în secolul XX, când antropologii erau ocupați să scrie diferențele psihologice, printe care inteligența, educația și relațiile socio-economice dintre grupurile de oameni.