În graba de a finaliza treburile rapid, mulți șoferi ajung să strice motorul de la mașină, din cauza unei greșeli banale. Este foarte probabil să fi făcut și tu asta cel puțin o dată în viață. Detaliile pe care nu trebuie să le ignori niciodată când vrei să schimbi sau să completezi uleiul de la motorul autoturismului.
Una dintre responsabilitățile pe care le ai, odată ce deții o mașină, este să verifici calitatea uleiului de la motor, să îl schimbi periodic sau să îl completezi. Indiferent de cazul în care te regăsești, trebuie să acționezi cu atenție, pentru a nu deteriora fără să vrei motorul autoturismului.
Uleiul de la mașină este ca o cremă hidratantă pentru ten. Dacă este în cantitate prea mare, strică toată rutina de îngrijire a pielii; dacă se aplică în cantitate prea mică, te poți aștepta la apariția de linii fine și riduri în mod prematur. Ei bine, la fel se întâmplă și în cazul autoturismului tău.
Pentru început, este bine să stabilim un aspect important: cantitatea uleiului din mașină se verifică întotdeauna pe o suprafață plată. Dacă vrei să verifici corect produsul, nu parca mașina într-o zonă deluroasă sau cu gropi. Uleiul e ca apa într-o sticlă; se mișcă în funcție de cum stă autoturismul.
Te-ar putea interesa și: Ce a păţit un român care a cumpărat o maşină second hand. Avertismentul transmis şoferilor
Dacă ai condus, lasă autoturismul să se odihnească pentru aproximativ 10-15 minute, înainte de a verifica uleiul, este sfatul dat de specialiștii în domeniul auto. Mai mult ca sigur, și tu te-ai grăbit să verifici uleiul fără să lași mașina să stea puțin. Este una dintre cele mai mari greșeli făcute de șoferi.
Te-ar putea interesa și: Cum să-ți pregătești mașina pentru zilele de iarnă. Detaliul pe care mulți șoferi îl ignoră
Tehnicienii în domeniul auto îți recomandă, de asemenea, să fii atent și la recipientul în care se depune uleiul pentru motorul de la mașină. Șterge-l periodic, pentru a se menține curat.
Recipientul în care trebuie să aplici uleiul pentru motorul mașinii prezintă două marcaje: minimum și maximum. Acestea te ajută să estimezi cu aproximație cantitatea de ulei pe care o introduci în autoturism. Este bine să fii echilibrat și să optezi pentru varianta de mijloc spre maximum.
Nu pune prea puțin ulei de motor în mașină. Cu cât ești mai aproape de cantitatea minimă indicată de recipient, cu atât mai des va trebui să completezi uleiul la autoturism, spun specialiștii în domeniu.