06 iul. 2022 | 13:19

Greșeala pe care o faci când îți dai demisia pentru a fi pe cont propriu. Sfatul unui specialist

News
Greșeala pe care o faci când îți dai demisia pentru a fi pe cont propriu. Sfatul unui specialist
Greșeala pe care o faci când îți dai demisia pentru a fi pe cont propriu

Greșeala pe care o faci când îți dai seama pentru a fi pe cont propriu. Ce sfaturi dă un specialist pentru cei care doresc să apuce pe acest drum. Deși libertatea pe care o ai atunci când îți alegi clienții, modul propriu în care îți construiești timpul, însă mai ales lipsa unui șef reprezintă o viziune utopică pentru mulți români care se gândesc să facă tranziția către freelancing. Iată de ce!

Greșeala pe care o faci când îți dai demisia pentru a fi pe cont propriu

Claudiu Jojatu, specialist în digital marketing și fondator „Viața de freelancer”, o comunitate cu peste 17.000 de persoane din România care lucrează pe cont propriu, susține că, odată ce devii freelancer responsabilitățile ies cu mult din zona de expertiză inițială și deodată trebuie să devii specialist în vânzări, marketing și personal branding.

Specialistul a spus că primul sfat pentru o persoană care dorește ca de mâine să își dea demisia și să lucreze pe cont propriu este să nu facă acest lucru.

„Lucrul la care trebuie să fie atent cel care lucrează pe cont propriu este lipsa unui șef. E o capacană periculoasă. Știi principiul acela să nu te duci niciodată la supermarket când ți-e foame? Există unul similar și aici: Să nu îți dai niciodată demisia și să te apuci de freelancing atunci când ești supărat pe șeful tău sau pe organizația din care faci parte.

Pentru că da, în primă fază e frumos că nu te mai controlează nimeni, nu mai ai program, dar din cauza asta foarte mulți se simt singuri pentru că nu mai au oameni în jur, care să preia din presiunea deciziei.

Dacă ai un șef și ai făcut o greșeala, s-ar putea că el să te salveze, dar dacă ești singur, te salvezi singur”, a spus Claudiu Jojatu, fondatorul uneia dintre cele mai mari comunități de freelanceri din România, conform wall-street.ro.

În România, tot mai mulți profesioniști aleg să facă tranziția către freelancing, în special după ce pandemia a demonstrat că mai multe activități se pot face de acasă.

Numărul de prestatori independenți de servicii a crescut treptat

Prestarea de activități independente a venit în acord cu preferința pentru medii de lucru flexibile, care nu mai presupun o muncă tradițională, cu programul 09:00 – 17:00 sau 18:00.

Cu toate acestea, specialistul a atras atenția că să fii freelancer nu este ușor, deoarece asta înseamnă să fii antreprenor, adică să gestionezi propria firmă, cu tot ce presupune acest lucru. În țara noastră, numărul de prestatori independenți de servicii a crescut treptat, iar în 2020, în România erau peste 1.2 milioane de liber profesioniști.

„Oamenii s-au dus să se angajeze unde companiile au permis lucrul de la distanță sau lucrul de peste tot și destui alți oameni au rămas să lucreze pe cont propriu, mulți dintre ei rămânând pe contract de colaborare cu vechiul angajator.

Văd din ce în ce mai mulți oameni și pe LinkedIn și la noi pe grup, care din angajați au devenit în freelanceri. La sfârșitul lui 2019 în grupul de Facebook erau maxim 2.000 de oameni, în 2020 a crescut la vreo 7.000 de oameni, iar la final de 2021 erau deja vreo 16.000”, a mai spus Claudiu Jojatu.

Însă o mare greșeală pe care mulți o fac mulți oameni care lucrează pe cont propriu, chiar și specialiști care o fac de ani de zile, este aceea de a nu-și da salariu și de a nu gestiona corespunzător banii încasați, a spus Claudiu Jojatu.

„Știu cazuri concrete cu oameni care au avut luni cu câte 5-6.000 de euro din încasări, au spart banii aia și pe urmă au avut luni cu 200-300 de euro încasări. Și s-au trezit că trebuie să se ducă să se angajeze. Managementul financiar și o bună gestionare a banilor se face în primul rând prin a-ți da salariul. Un salariu decent și să nu faci cheltuieli inutile”, a conchis Claudiu Jojatu.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro