Greșeala pe care o fac toți românii în fiecare seară. Din cauza aceasta nu dorm bine
Te-ai trezit vreodată dimineața plin de energie? Un motiv important pentru starea ta de spirit este lumina albastră de mare intensitate care vine de la soare. Dintre spectrul de lumină vizibilă, lungimile de undă albastre au cel mai puternic efect asupra ceasului intern al corpului dumneavoastră de somn-veghe. Probabil ai observat cât de mult te afectează lipsa somnului sau calitatea somnului tău nu este la fel de bună atunci când îți petreci timpul seara uitându-te la un ecran.
Cum dăunează lumina albastră somnului
Atât lumina albastră naturală, cât și cea artificială, poate stimula vigilența și acuitatea mentală. Dar o cantitate prea mare poate să te țină treaz atunci când corpul are nevoie să se liniștească.
Ochii tăi nu sunt buni la blocarea luminii albastre. Astfel, aproape toată lumina trece direct prin spatele retinei, care ajută creierul să transforme lumina în imagini.
Expunerea la toate culorile de lumină ajută la controlul ciclului natural de somn și trezire, sau ritmul circadian. Mai mult decât orice altă culoare, lumina albastră dă peste cap capacitatea organismului de a se pregăti pentru somn, deoarece blochează un hormon numit melatonină, care îți dă senzația de somn.
Oamenii petrec în medie 7 ore pe zi pe dispozitive electronice. Asta înseamnă mult timp în care te uiți la lumina albastră. În plus, mulți adorm uitându-se la telefon sau laptop.
Ce surse de lumină albastră există
- Televizoarele
- Telefoane inteligente
- Tablete
- Sisteme de jocuri de noroc
- Becuri fluorescente
- Becuri LED (diode emițătoare de lumină)
- Monitoare de calculator
Cel mai simplu mod de a reduce expunerea la lumina albastră artificială este să orești telefonul, televizorul și alte gadgeturi înainte de culcare.
Dacă îți simți ochii obosiți, poți apela la câteva trucuri.
Ce poți face ca să nu mai ai ochii obosiți și să dormi bine
Ochelarii care blochează lumina albastră. Aceștia sunt vânduți pe scară largă online. Lentilele cu nuanță de chihlimbar sau maro pot ajuta cel mai bine.
Redu timpul petrecut pe ecran începând cu 2-3 ore înainte de culcare.
Redu luminozitatea dispozitivelor. Acest lucru se numește adesea modul de noapte sau modul întunecat. Acesta schimbă fundalul din alb în negru. Dacă nu poți renunța la dispozitive înainte de somn, ar fi bine să faci acest lucru.
Instalează aplicații de filtrare a luminii albastre pe ecranele smartphone-urilor, tabletelor și calculatoarelor. Acestea filtrează o mare parte din lumina albastră care ajunge la ochii tăi fără a îngreuna vizualizarea ecranului. Vei dormi mai bine și te vei trezi mai odihnit.
Schimbă becurile. LED-urile emit mai multă lumină albastră decât becurile fluorescente. Și ambele emit mai multă lumină albastră decât becurile cu incandescență, care consumă multă energie și care sunt în curs de eliminare treptată.