25 oct. 2024 | 10:23

Greșeala pe care o fac toți românii. Când trebuie șters praful de pe mobilă, înainte sau după ce dai cu aspiratorul?

Utile
Greșeala pe care o fac toți românii. Când trebuie șters praful de pe mobilă, înainte sau după ce dai cu aspiratorul?
Greșeala pe care o fac toți românii. Când trebuie șters praful de pe mobilă, înainte sau după ce dai cu aspiratorul

Curățenia săptămânală sau de weekend este un ritual pentru multe gospodării românești, însă un detaliu aparent simplu dă bătăi de cap chiar și celor mai atenți la ordine și igienă: când este momentul potrivit pentru a șterge praful de pe mobilă? Mulți fac această operațiune înainte de a da cu aspiratorul, crezând că astfel vor reuși să îndepărteze mai eficient toate particulele de praf.

Când se șterge praful de pe mobilă, de fapt

Atunci când vine vorba despre curățenie, aspiratorul, mopul și cârpa sau pămătuful de praf sunt instrumentele indispensabile din casă. Fiecare are rolul său bine definit, însă este important în ce ordine le folosim, pentru a fi eficiente. Aspiratorul ridică în aer particule minuscule de praf, oricât de performant ar fi filtrul său. Aceste particule revin apoi și se așază în special pe suprafețele mai mari, cum sunt mesele, rafturile sau mobilierul.

Dacă ștergi praful înainte de a aspira, riști ca după aspirare să observi că praful s-a depus din nou pe mobilă, lăsând impresia că nu ai făcut curat deloc. Astfel, ca să te asiguri că praful este îndepărtat complet și că mobilierul rămâne curat, este recomandat să folosești mai întâi aspiratorul pentru a curăța podeaua și covoarele, iar apoi, abia la final, să ștergi praful de pe mobilă.

Pentru o curățenie de durată, alege o cârpă din microfibră, care va capta praful mai eficient decât o lavetă obișnuită. Microfibra atrage praful fără a-l ridica în aer, ceea ce reduce riscul ca particulele să se reîntoarcă imediat pe mobilă. Evită să folosești cârpe de bumbac sau de hârtie, deoarece acestea pot doar muta praful de la o suprafață la alta, fără să-l rețină eficient.

Trucuri pentru a preveni acumularea rapidă a prafului

Chiar dacă pare imposibil să oprești praful din a se așeza pe mobilă, există câteva trucuri utile care pot încetini procesul și care te vor ajuta să menții curățenia mai mult timp.

Folosește soluții antistatice

Poți aplica soluții speciale de curățare cu efect antistatic, care reduc încărcarea electrostatică a suprafețelor. Acestea împiedică depunerea rapidă a particulelor de praf, menținând mobila curată pentru mai mult timp. Poți găsi astfel de soluții în comerț sau poți folosi chiar o soluție de curățare pe bază de apă și oțet, care are un efect similar și este o opțiune ecologică.

Aerisește regulat, dar strategic

Aerisirea locuinței este esențială, însă este recomandat să deschizi ferestrele dimineața devreme sau seara, când praful și polenul din aer sunt mai reduse. În zilele cu mult vânt sau în perioadele de polenizare, este mai bine să limitezi aerisirea sau să folosești un purificator de aer.

Adu câteva plante de apartament

Plantele ajută la filtrarea aerului și reduc o parte din particulele de praf din locuință. De exemplu, ferigile, crinul păcii și ficusul sunt plante de apartament cunoscute pentru capacitatea lor de a purifica aerul și de a absorbi substanțe nocive și praf.

Acoperă mobila cu fețe de masă sau șervete decorative

În loc să cureți praful de pe suprafețele de mobilă mari, poți folosi fețe de masă sau șervete decorative pe rafturi și mese. Acestea captează praful și sunt ușor de scuturat sau spălat, reducând efortul de a șterge toată suprafața mobilei.

Aspirator cu filtru HEPA

Dacă praful se depune frecvent și în cantități mari, ar fi bine să investești într-un aspirator cu filtru HEPA, care reține până la 99,97% din particulele fine. Un astfel de aspirator va împiedica răspândirea prafului în aer, menținând mai curat atât aerul, cât și mobilierul.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro