Ce greșeală fac românii atunci când gătesc puiul, greșeală care îi poate strica gustul. Carnea de pui este una dintre cele mai populare produse folosite în întreaga lume, datorită gustului, substanțelor nutritive și al conținutului scăzut în calorii.
Deși unii sunt de părerere că prepararea puiului este floare la ureche, ei bine nu este chiar așa. Se pot comite erori destule în prepararea puiului perfect, iar una dintre ele și foarte importantă este să dai puiul din frigider direct la cuptor.
Așa, temperatura ridicată din cuptor o să încălzească rapid pielea și straturile superioare de carne. Până căldura o să ajungă la părțile interioare ale puiului, cele de sus o să fie uscate și nu vei putea înghiți nicio bucată de carne fără vreun sos.
Apoi un alt secret constă în decongelarea puiului. Trebuie să îl decongelezi lent pe raftul inferior din frigider. Metoda aceasta te ajută să păstrezi mai bine substanțele nutritive și previne înmulțirea bacteriilor patogene, care la temperatura camerei apar pe suprafața cărnii în numai câteva minute.
O jumătate de kilogram de pui tăiat se poate dezgheţa într-o zi, uar un pui întreg, de aproximativ trei kilograme, se poate dezgheța în două zile. Dacă te grăbești însă, poți dezgheța puiul în cuptorul cu microunde. Cele mai moderne microunde au diverse programe de decongelare în siguranță.
Un alt secret în prepararea puiului perfect este să usuci pielea puiului cu prosoape de bucătărie înainte de a-l condimenta, altminteri nu vei obține o crustă frumoasă și crocantă. În plus, probabil că știi deja, nu trebuie să spălați puiul înainte de preparare.
Asezonează puiul cu sare și condimente în cantități moderate. Trebuie să știi că sarea accentuează gustul cărnii și ajută la formarea crustei crocante, iar condimentele dau un gust mai rafinat. Trebuie să mai știi că cele mai reușite combinații de ingrediente pentru pui sunt: busuioc + usturoi + cimbru + rozmarin; boia + turmeric + ghimbir; lămâie + miere + usturoi + sos de soia + curry.
Un alt secret al unui pui perfect este ca după coacere să nu te grăbești să îl servești la masă și să îl porționezi. El trebuie să se odihnească timp de 10-15 minute. În tot acest timp toate lichidele se distribuie uniform pe carne și puiul devine suculent. Dacă tai puiul rapid, atunci tot sucul și grăsimea curg în mâncare.