Dacă și tu alegi să ții pâinea la frigider pentru a putea fi consumată mai multe zile la rând, află că comiți o mare eroare, potrivit specialiștilor în alimentație. Motivul are legătură strânsă cu gustul și cu prospețimea ei. Un celebru bucătar din SUA spune cum ar trebui consumată pâinea, de fapt.
Sunt mulți cei care obișnuiesc să păstreze pâinea la frigider, pentru a o mânca și în zilele ce vin. Însă specialiștii în alimentație avertizează asupra acestui fapt. Ei sunt de părere că această practică nu este tocmai potrivită, iar asta pentru că temperatura la care este depozitată pâinea are un efect puternic asupra moleculelor din amidon, distrugându-i gustul.
Dacă depozitezi pâinea la temperatură apropiată de 0 grade C, acest lucru îi va urgenta învechirea. Pe timpul iernii, nu se recomandă să depozitezi pâinea camere fără încălzire. Chiar și așa, temperaturile scăzute au și un aspect pozitiv, și anume, ele reduc riscul apariției mucegaiului.
Prin urmare, deși pâinea se poate consuma pe mai mult timp dacă este ținută la frigider, ea își va pierde mult mai repede prospețimea. Un celebru bucătar din SUA recomandă ca pâinea să fie mâncată doar proaspătă, imediat după ce a fost coaptă.
Dacă totuși vrei să revitalizezi o felie de pâine, cea mai bună metodă este să o reîncălzești vreme de 5-10 minute în cuptor, învelită în folie de aluminiu, condiția fiind să o consumi rapid după. Iar dacă totuși alegi să păstrezi pâinea la frigider, pune-o în prăjitorul de pâine pentru a elimina o parte din umezeala adunată.
Specialiștii sunt de părere că păstrarea pâinii la temperatura camerei rămână soluția cea mai bună, întrucât varianta aceasta păstrează cel mai bine textura ei. Însă trebuie să ții cont de faptul că dacă vrei să o lași pe blatul de bucătărie trebuie mai întâi să o împachetezi corect, astfel încât să limitezi expunerea la aer. Te poți folosi de o pungă de plastic în cazul franzelelor, în timp ce pâinea cu coaja tare ar trebui păstrată în punga de hârtie.
Congelarea pâinii poate fi o soluție bună, dacă vrei să o mănânci peste câteva săptămâni în stare foarte bună. Asta pentru că, spre deosebire de frigider, temperaturile din congelator opresc modificarea moleculelor de amidon. Metoda aceasta de păstrare poate fi aplicată și în cazul pâinii de casă, dar condiția este să o congelezi imediat după ce se răcește.