Greșeala pe care o fac gospodinele cu carnea gătită și cea crudă. Mulți oameni procedează astfel

de: Bișinicu Andreea
03 10. 2021

Specialiștii în gastronomie trag un semnal de alarmă și spun de ce nu ar trebui să ținem niciodată carnea gătită lângă cea crudă. Ai gătit greșit până acum. Iată care este modalitatea corectă. Ce trebuie să știe toți gospodarii și toate gospodinele din România.

Ce se întâmplă atunci când punem carnea gătită lângă cea crudă

Știai că bacteriile din alimente cresc și se înmulțesc cel mai repede în zona de pericol de temperatură între 6° și 60° Celsius? Acesta este motivul principal pentru care produsele cu risc ridicat trebuie ferite de aceste temperaturi și ținute la frigider. De asemenea, temperatura ideală la care trebuie setat refrigeratorul este de 5 grade Celsius.

În ceea ce privește congelatorul, temperaturile trebuie să scadă sub -15 grade, pentru ca alimentele să fie depozitate cu grijă și să evităm apariția unor diferiți agenți externi care să pericliteze prospețimea alimentelor.

Un alt truc genial de bucătărie este să separăm carnea crudă de cea gătită. Când manevrăm carnea crudă, specialiștii ne sfătuiesc să nu o punem lângă porțiile de carne care au fost deja gătite. Explicația este una destul de simplă. Se pare că bacteriile pot crește mai repede pe alimentele care nu au fost depozitate în mod corespunzător.

Pentru a ne asigura de faptul că toate alimentele se depozitează în mod corect, gospodinele îți recomandă ca atunci când cumperi produse congelate să ajungi acasă cât mai repede, pentru a le pune la frig.

De asemenea, mâncarea fierbinte nu trebuie să fie pusă la frigider. Un truc ideal de a răci mâncarea gătită cât mai repede este să o pui într-un vas rece sau unul adânc și să scoți recipientul pe scară, în cămară sau pe balcon, oriunde temperaturile sunt puțin mai scăzute, preț de o jumătate de oră.

Care este lista alimentelor cu risc ridicat

  • Carnea crudă și cea gătită, inclusiv cele de pui și curcan, și alimentele care conțin carne, precum tocănițele sau pastele cu carne.
  • Produse lactate, cum ar fi creme și deserturi pe bază de lactate, cheesecake și tarte.
  • Ouă și produse din ouă.
  • Tipuri de mezeluri precum șuncă, salamuri, costiță afumată.
  • Fructe de mare și preparate gătite cu fructe de mare: chifteluțe de pește, ciorbă de pește.
  • Orez gătit și paste.
  • Salate pregătite din paste și salate care conține orez sau maioneză ori ouă fierte.
  • Salate de fructe preparate.
  • Alimente gata de consumat, precum sandvișuri, chifle și pizza care conțin alimentele descrise anterior.
  • Alimentele care vin în pachete, cutii și borcane pot deveni alimente cu risc ridicat odată deschise și ar trebui manipulate și depozitate corect.