Greşeala pe care o fac gospodinele când frământă aluatul de cozonac. Aşa nu va mai creşte cum trebuie

de: Cătălina Burghelea
17 12. 2022

Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu mirosul de cozonac abia scos din cuptor, parfumat și pufos. Desertul fabulos se regăsește pe mesele românilor de Crăciun, fiind savurat de toată familia până la ultima felie. Totuși, pentru ca rețeta să fie perfectă, trebuie urmate anumite reguli culinare pe care doar gospodinele cu experiență le știu.

Unde greșești când faci cozonac

Un cozonac reușit are câteva secrete prețioase. Iată ce trebuie să știi despre frământatul aluatului. Asta explică de ce nu creștea cum trebuie. Odată ce afli unde ai greșit, nu are cum să dai greș data viitoare.

Cu toate că nu este un desert complicat, cozonacul are nevoie de atenție la detalii și multă răbdare. Doar așa va ieși ca la carte. Un aluat crescut, pufos și bine copt trebuie să fie frământat suficient. În plus, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, pentru ca aluatul să dospească.

Sfaturi prețioase de la marii bucătari

Deși ai respectat rețeta tradițională, se întâmplă ca aluatul pentru cozonac să nu crească. Unde ai greșit? Bucătarii susțin că poate avea legătură cu ingredientele folosite. Contează foarte mult cantitatea de ulei sau unt din compoziție. Dacă ai exagerat, atunci se explică de ce nu arată deloc bine coca.

Una dintre greșelile mari pe care le fac unele gospodine este să adauge prea mult ulei sau unt în aluat. Dacă acesta din urmă nu este mai gras (cu peste 80% procent de grăsime), aluatul nu o să mai crească, iar tu te-ai chinuit degeaba. Și zahărul în exces împiedică dospirea, făcând coca densă și greoaie. Așadar, atunci când frămânți cozonacul, nu te abate de la gramajul rețetei și cântărește cu multă atenți toate ingredientele. Altfel, rezultatul nu te va încânta deloc.

Motivele pentru care aluatul nu crește

De ce aluatul nu dospește așa cum trebuie? Motivele sunt diverse. Cât timp o lași să crească, coca ar trebui să își dubleze volumul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, cauza poate fi:

Ingredientele reci

Făina musai să fie la temperatura camerei, la fel și ouăle, pe care le vei scoate din frigider cu câteva ore înainte de a frământa cozonacul. Cerne făina într-un lighean încăpător, iar dacă ai ținut-o într-un loc răcoros (cămară), este bine să o pui lângă calorifer încă de seara.

Prea multă drojdie

Este ingredientul care face aluatul să crească, dar poate acționa invers dacă este folosită în exces. Cantitatea corectă este de 50 de grame drojdie proaspătă sau 14 grame drojdie uscată la 1 kilograme de făină. Pe de altă parte, prea puțină drojdie nu va determina coca să se umfle, iar prea multă va da cozonacului un gust acrișor.

Nu lași aluatul suficient timp la dospit

Aluatul pentru cozonac trebuie să stea cel puțin o oră acoperit cu un prosop. La fel de importantă este temperatura din bucătărie (22-23 de grade Celsius). După ce și-au dublat volumul și ai adăugat umplutura, mai lasă cozonacii să crească în tăvi cam o oră, înainte de a-i băga în cuptor.