Un vin scump nu este necesar la gătit, deși un vin ieftin nu va scoate în evidență cele mai bune caracteristici ale felului tău de mâncare. Un vin de bună calitate, care îți place, va oferi aceeași aromă unui fel de mâncare ca și un vin de calitate superioară. Păstrează vinul de calitate superioară pentru a-l servi la masă. Vinul are trei întrebuințări principale în bucătărie – ca ingredient de marinadă, ca lichid de gătit și ca aromă în preparatul finit. Funcția vinului în gătit este de a intensifica, de a spori și de a accentua gustul și aroma alimentelor – nu pentru a masca aroma a ceea ce gătiți, ci mai degrabă pentru a o amplifica.
La fel ca în cazul oricărui condiment folosit la gătit, trebuie să se aibă grijă la cantitatea de vin folosită – prea puțin este inconsecvent, iar prea mult va fi copleșitor. Niciuna dintre cele două extreme nu este de dorit. O cantitate mică de vin va spori gustul mâncării.
Alcoolul din vin se evaporă în timp ce mâncarea se gătește și rămâne doar aroma. Fierberea vinului concentrează aroma, inclusiv aciditatea și dulceața. Nu folosi prea mult vin, deoarece aroma ar putea copleși mâncarea.
Pentru cele mai bune rezultate, vinul nu trebuie adăugat la un fel de mâncare chiar înainte de servire. Vinul ar trebui să fiarbă la foc mic cu mâncarea sau sosul, pentru a spori aroma felului de mâncare.
Dacă este adăugat târziu în timpul preparării, ar putea conferi o un gust aspru. Ar trebui să fiarbă cu mâncarea sau în sos în timp ce aceasta este gătită; pe măsură ce se gătește, vinul se reduce și devine un extract care aromatizează.
Un vin are nevoie de timp pentru a-și transmite aroma în preparatul tău. Așteaptă 10 minute sau mai mult pentru a gusta înainte de a adăuga mai mult vin.
Nu uita că vinul nu are ce căuta în orice fel de mâncare. Mai mult de un sos pe bază de vin într-o singură masă poate fi monoton. Folosește vinul la gătit doar atunci când are ceva de contribuit la felul de mâncare finit.
Resturile de vin pot fi păstrate la frigider și folosite la gătit dacă sunt păstrate doar 1 sau 2 săptămâni. Dacă ți-a rămas cel puțin o jumătate de sticlă de vin, toarnă-l într-o sticlă curată, pune-i dop și păstrează-l la frigider. Fără spațiu de aer în partea superioară, vinul reîmbuteliat se va păstra până la 1 lună.
Reducție de vin pentru sosuri la tigaie se face din 1/2 până la 3/4 cană de vin, care vor fi 2 linguri de reducție de vin.
Pentru o aromă supremă, vinul trebuie redus încet, la foc mic. Această metodă necesită mai mult timp și efort, dar va obține un sos delicios.