Greșeala majoră pe care o comit românii când se spală pe dinți. Specialiștii au dat verdictul

de: Ana Chivu
24 11. 2021

Ce greșeală fac majoritatea românilor atunci când se spală pe dinți? Noile cercetări arată detalii pe care mulți le știam a fi corecte. Ce nu trebuie să mai faci de acum încolo?Cu ce sfat vin specialiștii?

La ce obicei trebuie să renunți când te speli pe dinți?

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu sfatul conform căruia trebuie să ne spelăm pe dinți de două ori pe zi. Timpul destinat acestui lucru este de câte două minute de fiecare dată. Noile cercetări arată că pentru a îndepărta cât mai multă placă bacteriană, dinții trebuie să fie spălați trei sau patru minute continuu.

Specialiștii recomandă spălarea pe dinți cu o periuță cu peri moi. Atunci când ne spălăm pe dinți, o facem cu scopul de a îndepărata plasa bacteriană unde se regăsesc diverși viruși, ciuperci și o acumulare de bacterii.

Dacă nu ne spălăm corespunzător pe dinți, putem activa un răspuns al organismului care poate conduce la inflamații și afecțiuni precum gingivita. Inflamația nu este dureroasă în cele mai multe dintre cazuri, dar provoacă dese ori sângerări ale gingiilor la periaj și uneori respirație urât mirositoare.

Un detaliu la care toată lumea trebuie să fie atentă este forța folosită în timpul periajului care trebuie să fie una mică. Periajul delicat este de preferat pentru a nu deteriora țesuturile dure și moi. Mai mult decât atât, specialiștii recomandă utilizarea aței dentare pentru o curățare mai în profunzime, în locuri în care periuța nu ajunge.

Ce spun specialiștii?

Igiena orală realizată în mod corect este extrem de importantă pentru a avea pe termen lung dinți și gingii sănătoase.

„De cele mai multe ori, la primul consult, întreb pacienții ce rutină de igienă dentară practică și discut pe larg acest subiect. Deși poate părea ceva banal, îi întreb cum se spală pe dinți, îi rog să îmi descrie tehnica de periaj pe care o folosesc. Și, de cele mai multe ori, descopăr erori în ce privește periajul”, spune stomatologul.

Iată că medicul dentist Sorina Stroe nu este încântată de utilizarea aței dentare după periaj. Care sunt motivele?

„Personal, nu sunt un fan al aței dentare, din mai multe motive. Pacienții o folosesc de cele mai multe ori greșit, trăgând în sensul invers inserției pentru a o îndepărta.

Corect este să îndepărtăm ața dentară trăgând de un capăt al ei. În caz contrar, ea tocește suprafețele interdentare. În plus, gingia este traumatizată de ața dentară”, este de părere Stroe, arată click.ro.