Greșeala incredibilă pentru care Poliția Locală a fost amendată. Tribunalul a luat decizia clară
Poliția Locală a fost amendată pentru o greșeală incredibilă. Poliţia Locală a contestat apoi amenda, invocând situaţia excepţională din contextul stării de urgenţă. Iată despre ce este vorba.
Greșeala incredibilă pentru care Poliția Locală a fost amendată
Mai exact, se pare că Poliția Locală pare să creadă că mașinile ei pot circula fără rovinietă. Astfel că Judecătoria a avut de analizat o contestaţie înaintată de Poliţia Locală împotriva unei amenzi încasate de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Se întâmpla pe data 3 aprilie, anul trecut, când o maşină a Poliţiei Locale a staţionat vreme de 8 ore în intersecţia dintre DN 24 şi DJ 248B, la Leţcani. Acolo se afla unul dintre echipajele mixte, formate din agenţi ai Poliţiei Rutiere şi ai celei locale, care era însărcinat cu punerea în aplicare a măsurilor dispuse la instituirea stării de urgenţă. Însă la două luni distanță, pe adresa Poliţiei Locale a ajuns un proces verbal emis de CNAIR. Prin urmare, Poliţia a fost amendată pe motiv că automobilul trimis la Leţcani nu avea rovinietă.
Poliţia Locală a contestat amenda
Însă Poliţia Locală a contestat amenda. Ea a invocat situaţia excepţională din contextul stării de urgenţă şi faptul că autoturismul se deplasase la Leţcani pentru a sprijini activităţile Poliţiei Rutiere.
Potrivit legii, Poliţia Locală se subordonează operaţional Ministerului Afacerilor Interne, iar maşinile Ministerului Afacerilor Interne sunt scutite de plata rovinietei. Dar ceea nu au luat în calcul reprezentanţii Poliţiei Locale a fost acela că vehiculele MAI sunt exceptate de la plata rovinietei numai dacă sunt înscrise ca atare în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate. Cum nu era cazul, judecătorii au dispus respingerea plângerii. Apelul declarat de Poliţia Locală a intrat joi pe rolul Tribunalului.
Despre rovinietă
Amintim că rovinieta sau taxa de drum trebuie plătită anual de către șoferii care circulă în afara localităților. Ca să monitorizeze acest lucru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instalat zeci de camere de supraveghere a traficului rutier.
Astfel, șoferii surprinși de autorități circulând cu mașina pe drumurile naționale fără să aibă rovinietă plătită pot să fie sancționați cu amenzi între 250 lei și 4.500 lei, în funcție de tonajul mașinii. Iar dacă amenda contravențională este achitată în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării, contravenientul poate să achita jumătate din valoarea amenzii. Pentru autoturisme, rovinieta în 2021 costă: 7 zile – 3 euro, 30 zile – 7 euro, 90 zile – 13 euro, 12 luni – 28 euro.