Conform unor pevederi legislative, actualizate în 2023, angajații bugetari, precum și cei din privat, în anumite condiții, vor beneficia în continuare de tichetele de vacanță, măsura fiind valabilă până în 2026. Dar, deși există prevederi legate de modul de utilizare, mulți fac anumite greșeli. Așa că, citește mai departe și află care este greșeala imensă pe care să nu o faci cu voucherele de vacanță 2024.
Dacă până anul trecut beneficiau de voucherele de vacanță numai angajații din sistemul bugetar, odată cu modificările aduse prin Legea 296/2023, angajații din privat pot beneficia acum de aceste vouchere de vacanță, dar în anumite condiții stabilite de angajator.
Tot prin modificările aduse prin această nou lege, se majora și valoarea acestora, de la 1.450 de lei, la 1.600 de lei, modificarea fiind valabilă între 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026:
„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.
Așa cum era precizat și în vechea legislație, voucherele de vacanță sunt acordate în mod nominal și nu pot fi schimbate sau înstrăinate de posesorul acestora, legea amendând această practică.
În baza aceleiași legislații, voucherele de vacanță pot fi acceptate de unitățile hoteliere numai din partea titularilor acestora, iar în cazul în care se întâmplă altfel, există riscul unor amenzi de până la 13.000 de lei pentru hotelierii care încalcă aceste prevederi.
În ceea ce privește greșeala imensă pe care să nu o faci cu voucherele de vacanță 2024, vorbim de acele persoane care înstrăinează voucherele către terțe persoane, chiar și membri aceleiași familii, iar legea spune clar că această practică nu este admisă, existând și în acest caz amenzi extrem de mari.
Odată cu creșterea valorii acestora, de la 1.450 la 1.600 de lei, s-a stabilit și care este principala condiție ca un angajat să beneficieze de ele, și anume să nu încaseze un salariu mai mare de 8.000 de lei net lunar.
În aceeași ordine de idei, ca și în anii trecuți, voucherele vor putea fi folosite la achiziționarea unor vacanțe doar pe teritoriul României, sau la plata transportului, a meselor, precum și pentru diferitele tratamente în stațiunile balenoclimaterice din România.
Noul cadru legal mai precziează că aceste sume sunt impozitate cu 10%, iar valoarea lor este valabilă pe o perioadă de 12 luni de la momentul emiterii acestora, și doar pe teritoriul României și la unitățile partenere din acest program.
Din păcate, așa cum anunța și Ministerul de Finanțe, există o categorie de angajați care nu vor mai primi vouchere de vacanță în 2024, și anume cei cu salarii nete lunare de peste 8.000 de lei pe lună.