Greșeala frecventă pentru care șoferii români primesc amendă de 1.305 lei. Mare atenție în această perioadă

Greșeala frecventă pentru care șoferii români primesc amendă de 1.305 lei. Mare atenție în această perioadă
Ce greșeală fac mulți dintre șoferi?

Ce greșeală fac des mulți dintre șoferii români? Conducătorii auto sunt amendați cu 1.305 de lei pentru acest detaliu de care nu țin cont. Șoferii trebuie să aibă mare atenție în specială în această perioadă.

Cauciucurile de iarnă 2021. Greșeala pe care o fac mulți dintre șoferi

Sezonul rece se resimte, iar temperaturile de care avem parte pe tot teritoriul României sunt potrivite perioadei. Scăderea gradelor din termometre și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții pune în prim-plan o grijă mare a șoferilor.

Conducătorii auto trebuie să se gândească să-și schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă, conform prevederilor din Codul Rutier pentru circulația pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă sau burniță.

Legea arată că mașina trebuie să fie dotată cu anvelope potrivite sezonului, iar dacă șoferii nu se conformează regulii sunt amendați chiar dacă doar tranzitează o porțiune de drum afectată de fenomenele menționate.

Nerespectarea prevederilor în privința cauciucurilor de iarnă constituie contravenție și se sancționează cu o amendă din categoria a IV-a de sancțiuni. Codul Rutier prevede această sancțiune la art. 102 alin. 1, punstul 28 și dispune de următorul text:

“Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune.

Inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate;”

Clasele de sancțiuni

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă. Șoferii trebuie să aibă în vedere starea vremii și carosabilul. Conform legii, anvelopele de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezența pe laterale a literelor M și S sub forma: M+S, M.S. sau M&S. Litera M definește “mud” (nămol, noroi, mâl, etc) și litera S este “snow” (zăpadă).

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Mai mult decât atât, conducătorii auto riscă să rămână astfel și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului lor, primind o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulație.

Autoritățile recomandă atenție șoferilor la acest detaliu pentru ca toate situațiile nepotrivite să fie evitate și prin urmare să se conformeze legii. Amenzile pentru cei care nu respectă cele menționate sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.