Greșeala fatală pe care o faci când speli ouăle, de fapt. De ce nu e bine să le uzi

de: Alexandra Chivu
28 04. 2021

Având în vedere că la acest final de săptămână creștinii ortodocși vor marca Învierea Domnului, deci de pe masă nu vor lipsi ouăle, reprezentanții DSVSA ne atrag atenția să avem grijă de unde ne cumpărăm ouăle, astfel încât ele să nu ne pună în pericol sănătatea. Alți specialiști insistă că nu trebuie să le spălăm înainte de a le prepara.

De ce ouăle nu trebuie spălate?

Specialiștii avertizează că trebuie să fim atenți când cumpărăm ouă, dar și după aceea, când ajungem cu ele acasă. Oul este un aliment sensibil și perisabil, care poate provoca îmbolnăviri grave. Profesorul dr. Tudor Rareș Olariu, șeful disciplinei Parazitologie din cadrul UMF ”Victor Babeș” din Timișoara, a oferit câteva sfaturi. Este bine ca ouăle să fie cumpărate din surse autorizate, din magazine unde acestea sunt ținute în frigider.

Când cumpărăm ouă, este bine să verificăm dacă nu au crăpături și dacă sunt curate. De regulă, toate ouăle care există în comerț trebuie să fie curate. Odată aduse acasă, ele nu trebuie să fie menținute la temperatura camerei mai mult de două ore. Băgate la rece, acestea trebuie ținute și păstrate în cartonul în care au fost achiziționate.

Important și, poate, nou pentru unii, este că ouăle nu se recomandă a se spăla. Profesorul Olariu spune că, în momentul în care speli oul, se creează o poartă de intrare prin coajă a microbilor și se întârzie consumul. Prin spălare, se creează pori și există astfel o sursă de contaminare din exterior.

În continuarea procesului, recomandarea este ca ouăle să fie consumate prin prelucrare termică, la temperaturi înalte, unele de peste 70 de grade Celsius. Atunci când se pune problema ieșirii în natură, la picnic, întotdeauna ouăle trebuie să fie transportate la rece, iar consumul să nu întârzie.

Cum ne dăm seama dacă ouăle sunt proaspete?

„În primul rând, când cumpărăm ouă trebuie să ne uităm să fie ștanțate, să fie în termen de valabilitate. Oul are un termen de 28 de zile, dar dacă nu este ținut în condiții corespunzătoare de igienică și de temperatură, ouă se alterează. Atunci, îi scade perioada de valabilitate, deci nu o să mai aibă 28 de zile, poate să aibă doar 14”, a eplicat Rodica Fiț, reprezentant DSVSA Sălaj.