Ce greșeală din trafic le aduce șoferilor din România amenzi chiar și de 40.000 de lei. Conform unui proiect de lege, șoferii ar putea primi amezi uriașe, iată pentru ce anume.
O greșeală din trafic le poate cauza șoferilor din România pagube serioase la buzunar. Ei ar putea primi amenzi în valoare de maximum 40.000 de lei, dacă își parchează mașinile pe plaje, diguri și faleze.
Acest proiect de la Senat vizează, în esență, modificarea OUG nr. 202/2002 în ce privește gospodărirea integrată a zonei costiere. Mai exact, se propune majorarea substanțială, dar nu mai puțin de 40 de ori, a amenzii care se poate aplica în cazul celor care intră cu mașina pe plajă.
Prin urmare, “circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative” va putea fi sancționată, după ce proiectul o să intre în vigoare, cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, în situația persoanelor fizice.
De menționat este că în prezent, OUG 202/2002 stabilește, în ideea aceleiași contravenții, amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Având în vedere că amenzile contravenționale se pot plăti, într-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, pe jumătate din minimul ei, cei prinși la ora actuală că intră cu mașina pe plajă plătesc, de cele mai multe ori, niște amenzi de maximum 250 de lei.
Conform proiectului, aceleași amenzi, care sunt cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, ar trebui să se aplice și pentru “camparea în structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare ce nu au fost clasificate”.
Majorarea amenzilor pentru conducerea sau parcarea vehiculelor pe plajă se propune pentru că, la ora actuală, nivelul amenzilor nu descurajează astfel de practici.
Inițiatorii proiectului sunt de părere că, “prin achitarea acestor sume, contravenientul nu conştientizează gravitatea faptelor săvârşite şi consecinţele acestei fapte şi nici nu este motivat să respecte obligaţiile legale ori să ia măsuri pentru intrarea în legalitate sau pentru prevenirea apariţiei acestor incidente în viitor”, potrivit avocatnet.ro.
Proiectul de lege o să se aplice numai după ce va trece de Parlament și va fi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
O altă situație legată de amenzi este și legată de mirosul degajat de la împrăştierea gunoiului de grajd, pe terenurile agricole, de către fermieri. Acest fapt le poate aduce acestora amenzi cuprinse între 7.500-15.000 lei pentru persoanele fizice sau între 50.000-100.000 lei pentru persoanele juridice, a transmis săptămâna aceasta Garda de Mediu.