22 oct. 2024 | 12:16

Greșeala comună pe care o fac mulți români după ce pornesc centrala termică. Costurile se pot dubla

Utile
Greșeala comună pe care o fac mulți români după ce pornesc centrala termică. Costurile se pot dubla
Greșeala comună pe care o fac mulți români după ce pornesc centrala termică. Costurile se pot dubla

Odată cu venirea sezonului rece, românii își pornesc centralele termice pentru a asigura confortul termic în locuințe. Însă, mulți fac o greșeală aparent banală, care poate duce la creșterea considerabilă a facturilor și la probleme serioase în casă. Deși este o practică des întâlnită, poate avea efecte negative atât asupra costurilor de încălzire, cât și asupra locuinței.

Obiceiul care îți poate dubla factura

În timpul iernii, uscarea hainelor pe calorifer este o soluție la îndemână pentru mulți, mai ales atunci când spațiul pentru un uscător de rufe dedicat este limitat. Cu toate acestea, această practică poate face ca centrala termică să funcționeze mai intens și pentru o perioadă mai lungă de timp, crescând semnificativ consumul de gaz și de electricitate.

Când hainele sunt puse pe calorifer, ele împiedică dispersia uniformă a căldurii în cameră. Aerul din jurul caloriferului se răcește mai repede din cauza evaporării apei din haine, determinând centrala să funcționeze mai mult pentru a menține temperatura setată. În loc să încălzească eficient camera, căldura este folosită pentru a evapora umezeala din rufe. Acest lucru nu doar că poate prelungi timpul de funcționare al centralei, ci poate duce și la creșterea consumului cu până la 50%.

Pe lângă creșterea facturilor, uscarea hainelor pe calorifer contribuie la creșterea umidității în casă. Umezeala suplimentară din aer poate crea un mediu propice pentru apariția mucegaiului și a igrasiei, afectând pereții, tavanul și chiar mobila. Mucegaiul nu doar că poate deteriora locuința, dar este și un pericol pentru sănătatea celor care trăiesc în ea, provocând alergii și probleme respiratorii.

Cum ne ajută termostatul de ambient să facem economie la factură

Pentru a preveni creșterea exagerată a facturilor la încălzire, un instrument simplu, dar extrem de eficient este termostatul de ambient. Acesta ajută la reglarea automată a temperaturii în funcție de nevoile reale din locuință, ajutându-ne să facem economie de energie.

Termostatul poate fi setat să mențină o temperatură constantă în casă, evitând supraîncălzirea spațiilor. În mod ideal, o temperatură confortabilă pentru locuințe este de aproximativ 20-22°C în timpul zilei și 18-20°C pe timp de noapte. Fără un termostat, mulți oameni tind să regleze manual temperatura, crescând-o excesiv atunci când simt frig și uitând să o reducă atunci când se încălzește prea mult. Această fluctuație nu doar că afectează confortul, dar poate crește și consumul de energie.

Un alt avantaj al termostatului este posibilitatea de a programa intervale de încălzire. De exemplu, dacă locuința este goală în timpul zilei, termostatul poate fi setat să reducă temperatura și să o crească din nou înainte de sosirea acasă a membrilor familiei. Acest lucru asigură un consum optim de energie, evitând risipa cauzată de încălzirea inutilă a locuinței pe parcursul zilei.

Pentru și mai multă eficiență, unele termostate moderne sunt echipate cu funcții inteligente care permit ajustarea temperaturii în funcție de condițiile exterioare sau de preferințele utilizatorului, prin intermediul aplicațiilor mobile. Astfel, poți controla centrala termică chiar și de la distanță, economisind energie și bani.

Parteneri
Cine este românca căreia Messi i-a lăsat pe mână milioane de euro
Redactia.ro
Cele două fructe pe care trebuie să le pui în butoi când faci varză murată. Secretul gospodinelor din Bucovina
Click.ro
Prima reacție a Coreei de Nord după ce a fost acuzată că trimite soldați Rusiei pentru războiul din Ucraina
Digi24
ANTONIA, în cea mai SCURTĂ ținută purtată vreodată! Fanii au ÎNNEBUNIT când au văzut-o așa!
Vocea.biz
'Actorul vostru, diavolul realității mele'. Un cunoscut actor e acuzat că și-ar fi bătut soția!
Unica.ro
Zodiile peste care va da norocul. Vin vremuri prospere
EVZ.ro
Ce a pățit o româncă în aeroport, în China! A rămas uimită când camerele de supraveghere o urmăreau peste tot
Spynews
România, o mare forță mondială. Comoara noastră de care planeta va avea nevoie sute de ani
Capital.ro
Delia Budeanu a trăit drama divorțului, dar și tragedia de a rămâne văduvă. Cu Radu Budeanu a trăit iubirea sublimă, până când moartea i-a despărțit
Avantaje
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! Răsturnare totală de SITUAȚIE în POLITICĂ
Mediaflux
Consiliul General a aprobat referendumul în București. Când are loc și la ce întrebări trebuie să răspundă cetățenii
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro