Ce greșeală banală fac românii atunci când folosec ceapa în salată. Poate că puțin sunt cei care știu asta, dar la salată se folosește un anumit tip de ceapă, un soi care are o textură crocantă și un gust ușor dulceag, dar și un pic amărui la final, ideal pentru guacamole, pentru pus la murat sau pentru burgeri și grătar.
Când vine vorba de ceapă, trebuie să știi că nu toate sunt egale. Fiecare preparat vine la pachet cu propriile cerințe. La supermarket găsești tot feluri de soiuri de ceapă, astfel că opțiunile se pot dovedi a fi cu adevărat copleșitoare pentru cei ce nu au așa multă experiență în bucătărie. Dar lucrurile sunt mai simple decât par, în realitate. Ghidează-te după faptul că poți alege ceapa în funcție de mâncarea pe care vrei să o prepari, iar lucrurile se simplifică.
Astfel, clasica ceapă galbenă este o alegere potrivită la felul principal, cum ar fi fripturile, mâncărurile la tavă, și se poate folosi cu încredere și ca bază aromatică pentru supe, ciorbe, sosuri sau tocănițe. Acesta este considerat soiul „bun la toate”, deoarece aroma sa puternică și ușor picantă este numai potrivită pentru o paletă largă de preparate.
Și ceapa dulce este la fel de versatilă și se recomandă mai ales când prăjești în ulei sau faci gratinate la cuptor ori mâncăruri pe bază de legume coapte. Acest tip de ceapă conține mai mult zahăr și mai puțin sulf decât cea galbenă, având o aromă mai puțin înțepătoare și puternică.
Ceapa albă se poate folosi cu succes când prepari sosuri precum cel de salsa, chutney sau legume sotate la tigaie. De altfel, această ceapă este chiar ingredientul vedetă al bucătăriei mexicane, cu o aromă puternică, ascuțită, înțepătoare, nici prea dulce, dar foarte crocantă grație conținutului mare de apă din ea.
Pâi când ceapa urmează a se consuma în stare crudă, varianta optimă de ceapă este cea roșie. Are o textură crocantă, un gust ușor dulceag, puțin amăruie la final, ideală pentru guacamole, pus la murat, burgeri ori grătar.
Și ceapa franțuzească, numită și șalotă sau hașma, se aseamănă cu cea roșie, doar că are o aromă mai slabă. Se recomandă mai mult la sosuri, dressinguri, vinegrete, în plăcinte, în quiche-uri, la mâncări din pește și fructe de mare sau în rețetele pe bază de ou.
Dar și ceapa verde este aur în bucătărie. Nu există mâncare în care nu se poate pune ceapa verde, fie că este vorba despre salate, ciorbe, tocănițe sau plăcinte.