Greșeala banală care te obligă să plătești integral amenda de până la 2.900 de lei. Nu mai ai drept la jumătate din contravenție

de: Năstase Mirabela
27 11. 2021

Care este greșeala banală care te obligă să plătești integral o amendă de până la 2.900 de lei. Cu alte cuvinte, în acest caz nu se va mai aplica regula plății în termen de 15 zile a jumătate din minimul amenzii, ci se va plăti chiar suma care este trecută pe procesul-verbal de contravenție. Amenda aceasta se înscrie în clasa a patra de sancțiuni. Iată despre ce este vorba!

Greșeala banală care te obligă să plătești integral amenda

O greșeală banală te poate duce în situația de a plăti integral o amendă rutieră. Astfel, cei care își împrumută mașina altor persoane vor risca o sancțiune mai dură dacă nu vor comunica, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor șoferi, potrivit unui proiect recent de OUG pentru modificarea Codului rutier. Totodată, autoritățile vor stabili un termen minim de răspuns la solicitare și ce date trebuie comunicate efectiv.

De menționat este că, ca să se aplice, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Astfel, cei care ignoră solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie vor plăti amenda integral, achitându-se, deci, fix cât e trecut în procesul-verbal de contravenție.

Amenda se înscrie în clasa a patra de sancțiuni

Amenda aceasta se înscrie în clasa a patra de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Dat fiind faptul că la ora actuală punctul  de amendă este de 145 de lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei dacă achită rapid, în viitor el ar plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult, adică până la 2.900 de lei.

De asemenea, autoritățile vor stabili și un termen minim în care proprietarii de mașini sunt nevoiți să transmită poliției rutiere datele personale ale celui căruia i-au împrumutat mașina. Va fi un termen de minimum 20 de zile, deși acum, codul rutier nu prevede o asemenea chestiune.

„La solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Termenul indicat în cuprinsul solicitării (…) nu poate fi mai mic de 20 de zile, calculat începând cu ziua imediat următoare celei în care se transmite solicitarea”, dispune proiectul OUG, potrivit avocatnet.ro.

Atenție însă, pentru ca acest proiect sa se aplice, el trebuie mai întâi adoptat de Guvern și apoi publicat în Monitorul Oficial.