Greșeala alimentară pe care o fac românii. Ce evităm să consumăm: „Ajută în combaterea îmbătrânirii precoce”

de: Năstase Mirabela
12 01. 2022

Ce greșeală alimentară fac românii. Ce evită ei să mănânce deși aceste alimente pot să contribuie la prevenirea creșterii în greutate și la reducerea riscului de obezitate, factor de risc independent pentru boli coronariene, infarct acut și accident vascular cerebral. Ce arată cele mai noi date Eurostat.

Greșeala alimentară pe care o fac românii

Românii fac o greșeală de alimentație, întrucât s-a constatat, potrivit ultimelor date Eurostat, că mănâncă cele mai puțin fructe și legume dintre toți europenii. Fructele și legumele pot contribui la prevenirea creșterii în greutate și la reducerea riscului de obezitate, factor de risc independent pentru boli coronariene, infarct miocardic acut și accident vascular cerebral.

Astfel, efectul benefic crește semnificativ dacă sunt consumate peste 5 porții standard de legume și fructe pe zi, consum pe care îl au numai 2% dintre români.

Specialiștii în nutriție au explicat și cum trebuie consumate corect legumele și fructele, în așa fel încât aportul de vitamine să fie maximizat.

„Recomandarea este să consumăm minim cinci porții pe zi de legume și fructe, sau minim 400 de grame. Recomandarea este să le consumăm în stare crudă, cât mai puțin preparate termic.

Beneficiile sunt numeroase. Dacă mă refer strict la contextul actual al imunității pe care vrem să ne-o menținem cât mai intactă, aportul de antioxidanți, vitamine, acești mirco-nutrienți care se găsesc în legume și fructe, recomandarea este să le avem în stare cât mai naturală și nu din suplimente alimentare.

Ne ajută în procesul de digestie, conțin o cantitate mare de fibre hidro-solubile. Ne ajută în combaterea bolilor cardiovasculare, în patologii sau boli canceroase, cum ar fi cancerul de colon sau boli digestive.

Ne ajută și în combaterea procesului de îmbătrânire precoce. Studii recente arată că un consum regulat de legume și fructe combate acest proces cognitiv, combaterea Alzheimerului și alte boli degenerative neuronale”, a explicat nutriționistul Marilena Oprișan, la Antena 3.

Europenii care mănâncă cele mai multe fructe și legume

După români, datele arată că alte state care se află după România, în topul privitor la consumul mic de fructe și legume, sunt Bulgaria şi Slovenia (cu câte 5%) şi Austria (6%).

La polul opus însă se află țări precum Irlanda, acolo unde o treime din populaţie mănâncă cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi, Olanda, cu 30%, Danemarca, cu 23% şi Franţa, cu 20%.

Totuși, unul din trei europeni spune că nu mănâncă fructe şi legume în fiecare zi.