Grecia, îngropată de zăpadă. Imagini unice rare de la Acropole, plin de nămeți

Grecia, îngropată de zăpadă. Imagini unice rare de la Acropole, plin de nămeți
Zăpada abundentă a acoperit Acropola

Grecia a avut parte în ultima perioadă de ninsori abundente. Zăpada abundentă a acoperit Acropola și alte monumente antice din Atena. A provocat întreruperi de curent și a oprit vaccinările COVID-19 în capitala Greciei. Marți, vremea a blocat diferitele servicii în întreaga țară.

Zăpada abundentă a acoperit Acropola

Presa greacă a raportat că trei decese în părți separate ale țării au fost legate de vremea rea. ERT TV a declarat că doi bărbați în vârstă cu probleme de respirație au murit după ce mijloacele respiratorii mecanice au încetat să mai funcționeze din cauza întreruperilor de curent, iar un fermier de pe insula Creta a fost găsit mort într-o zonă acoperită de zăpadă, lângă stâna sa.

În timp ce vestul Europei a primit o pauză de vreme rea, temperaturile au scăzut în sud-estul continentului și furtunile au lovit și Turcia. Zăpada este o priveliște neobișnuită în capitala Greciei. În capitala cu peste 3 milioane de locuitori, zăpada a oprit majoritatea serviciilor de transport public.

Sute de copaci răsturnați au dărâmat cablurile de alimentare, provocând întreruperi în mai multe suburbii. O zonă de la marginea nordică a orașului a fost declarată în stare de urgență. Unele dintre suburbiile afectate au rămas, de asemenea, fără apă.

Zăpada este frecventă în munții Greciei și în nordul țării, dar mult mai rar în capitală. Unii atenieni au ieșit cu grijă afară, făcând fotografii pe balcoane și pe străzi. (vezi galeria)

Zăpada a sosit în timp ce Atena și alte câteva părți din Grecia rămân blocate pentru a reduce infecțiile cu coronavirus. Ambasadorul Norvegiei, Frode Overland Andersen, a publicat pe Twitter un videoclip schiind pe un deal din suburbia Filothei, împreună cu fiica sa adolescentă.

”A fost cea mai bună zi la biroul meu de acasă în timpul închiderii până acum. Din păcate, schiurile mele n-au alunecat cum trebuie, așa că le voi da cu ceară și mă voi pregăti pentru sezonul viitor.”, a declarat ambasadorul Norvegiei pentru The Associated Press.

Cea mai grea iarnă a lovit Grecia

Școlile și majoritatea magazinelor sunt închise, iar rezidenții trebuie să rămână în interior în timpul restricțiilor impuse pe timpul nopții. Unii copii au chiulit de la cursurile online marți pentru a se juca în zăpadă.

De asemenea, adulții au ieșit să se joace, cu niște schiuri pentru a le folosi pe pantele deluroase ale capitalei. Un bărbat a schiat de-a lungul dealului Pnyx, în centrul Atenei, lângă Acropole.

În afara clădirii parlamentului, plugurile de zăpadă au curățat străzile de gheață și zăpadă. Povestea rece, care a provocat deja furtuni de zăpadă în mare parte din Europa, a menținut temperaturile în jurul nivelului de îngheț în Atena marți. Este de așteptat, spun specialiștii, să crească brusc cu maxime de 14 grade Celsius, mâine, 18 februarie.

Secțiuni din autostrada principală din nord-sudul Greciei au fost, de asemenea, închise până miercuri. Astfel, aproximativ 300 de șoferi de camioane au rămas blocați la un punct de acces pe autostradă în afara Salonicului, în nordul Greciei.

Majoritatea serviciilor de feribot către insule au fost anulate. Zborurile de la aeroporturile regionale către Atena au fost întrerupte. De asemenea, în centrul Greciei au fost raportate tăieri de energie și apă. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit cu liderii de intervenție de urgență pentru a ajuta rezidenții din zonele afectate și din satele izolate de zăpadă.

”Recomandăm o mare atenție la toate mișcările, ar trebui evitate toate mișcările inutile. Cred că vom arăta cu toții răbdare pe măsură ce ne confruntăm cu un fenomen cu adevărat fără precedent”, a declarat Kyriakos Mitsotaki.