Google Doodle 1 Decembrie. Cum sărbătorește Google Ziua Marii Uniri

Google Doodle 1 Decembrie. Cum sărbătorește Google Ziua Marii Uniri
Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special

Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special cu tricolorul României. Atunci când se deschide pagina google.ro, apare drapelul țării fluturând. A fost postat și un filmuleț de 2,22 de minute dedicat acestei zile istorice.

Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special

Românii din întreaga lume sărbătoresc pe 1 decembrie Ziua Națională a României. Pentru a marca această zi, Google a făcut un doodle special cu tricolorul României. A fost făcut și un material video de 2,22 de minute, care începe cu următorul mesaj:

„Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiaşi stat naţional, România” şi continuă cu o imagine cu harta ţării „îmbrăcată” în drapelul naţional, cu mesajul „1 Decembrie. Iubeşte România! Arborează drapelul naţional!”

Următoarele texte din doodle conțin mesaje din istoria țării: „Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Ţării Moldovei cu Ţara Românească şi dobândirea independenţei în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renaşterii naţionale a românilor, în parcursul secolului al XIX-lea”, iar cel de-al doilea la momentul constituirii României Mari: „Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (aşa zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari.”


În materialul video mai apar imagini de la 1 decembrie 1918 și de la paradele militare organizate în prezent. La finalul filmulețului este afișat mesajul „La mulți ani, România”, iar pe fundal se află tricolorul.

Google a marcat în ultimii ani Ziua Națională a României cu logo-uri speciale și cu români celebri și tradiții: Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din lume) sau Mărţişorul.

Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI