Este weekend și dacă ai rămas în „pană” de idei culinare, îți propunem o rețetă delicioasă de gogoși de post. Desertul se prepară foarte ușor, trebuie doar să fii atentă la detaliile din acest articol. Datorită unui ingredient simplu, dar miraculos, vor ieși pufoase, aerate și extrem de gustoase.
Această rețetă de post este simplă și nu ai nevoie de multe ingrediente pentru prepararea gogoșilor pufoase. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi.
Ai nevoie de 500 de grame de faină, 250 ml apă călduță, 25 grame de drojdie proaspătă, 50 ml de ulei, puțin zahăr vanilat, 2-3 linguri de zahăr, 2 fiole de esență de vanilie și 1 praf de sare.
Primul pas: dizolvă drojdia în apă călduță (este ingredientul care face minuni). Într-un bol mai mare toarnă făina și sarea, adaugă drojdia, esența de vanilie și uleiul. Pune, treptat, apa călduță și amestecă încontinuu, după care frământă până obții un aluat omogen și lipicios (moderat).
Acoperă vasul cu un prosop și lasă aluatul la dospit până în momentul în care își dublează volumul. Unge masa cu ulei, pune aluatul și frământă-l cam trei minute. Întinde-l cu sucitorul și formează gogoșile cu ajutorul unui pahar. Nu te grăbi să le coci în tigaie, ci mai lasă-le la crescut pentru câteva minute.
În cele din urmă, încinge uleiul într-o cratiță și adaugă gogoșile pe rând. Pune-le direct pe un servețel, pentru a absorbi surplusul de grăsime, apoi pudrează-le cu zahăr vanilinat. Asta este tot. Poftă bună!
O variantă și mai delicioasă sunt gogoșile glazurate de post, această rețetă fiind perfectă dacă vrei să gătești ceva rapid și cu puține ingrediente ieftine. Perioada de dinaintea Paștelui este foarte dificilă din cauza alimentelor interzise, motiv pentru care desertul nostru va fi o încântare pentru papilele gustative.
Ingrediente necesare: 500 de grame de făină, 100 de grame de margarină, 1 cub de drojdie, 300 ml de apă minerală, sare, coaja de la o lămâie, 1 lingură de zahăr, 500 ml ulei de cocos, 1 plic zahăr vanilat, Pentru decor: 200 de grame de zahăr, 100 de grame de margarină vegetală, 1 plic de zahăr vanilat și ciocolată de post.
Cerne făina, pune-o într-un bol și fă-i o gaură în mijloc. Adaugă drojdia, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie și zahărul, apoi toarnă apa minerală. Amestecă ingredientele până când compoziția devine omogenă, iar coca este moale.
Topește margarina, pune-o în compoziție și frământă coca, apoi las-o la crescut. Întinde aluatul și creează forme cu gura unui pahar. Între timp, caramelizează zahărul, adaugă margarina și fierbe-le până au consistența unei glazuri. După ce au crescut suficient gogoșile, prăjește-le bine și lasă-le să se scurgă de ulei. Dă-le prin glazură și pune deasupra ciocolata de post.