Gigi Becali vrea să producă antivirale pentru Covid: “Fabric pentru toată România, fac cadou”

Gigi Becali vrea să producă antivirale pentru Covid: “Fabric pentru toată România, fac cadou”
Gigi Becali își dorește să introducă anumite medicamente pe piața din România

Gigi Becali vrea să distribuie antivirale pentru Covid-19 în farmacii. Patronul de la FCSB a susținut că a achiziționat aparatură pentru a produce 10.000 de pastile pe oră. Răspunsul specialiștilor la solicitarea lui nu a întârziat să apară.

Ce vrea Gigi Becali să facă

Gigi Becali a mărturisit că vrea să producă un medicament pentru români. Acesta a susținut că deține o fabrică și a cumpărat aparatură de ultimă generație pentru a produce nu mai puțin de 10.000 de pastile pe oră, așa că dacă autoritățile îi aprobă solicitarea vrea să le ofere românilor medicamente.

„Avem fabrică de Arbidol la Otopeni, care fabrică pentru Rusia. La clinica mea am luat aprobare să fabric Arbdiol, deci la ora asta eu fabric Arbidol, am aparatură pentru a face 10.000 de pastile pe oră.

Ei îți dau aprobare să fabrici, dar strict pentru pacienții mei, nu îți dau voie să îl pui pe piață. (…)

Dacă ei îmi aprobă, iau substanță activă din India pentru Arbidol. În 3-4 zile vine substanța și după fabric pentru toată România, fac cadou. De ce de la mine nu primiți și de la olandezi primiți?”, a spus Gigi Becali pentru Antena 3.

Ce spun specialiștii despre solicitarea lui Gigi Becali

Robert Ancuceanu, directorul Agenției Naționale a Medicamentului, a declarat că medicamentul pe care Gigi Becali își dorește să îl introducă pe piața din România nu se află în protocolul pentru tratamentul anti-Covid-19.

„Deocamdată protocolul oficial de COVID din România nu recomandă Arbidolul, este trecut la alte antivirale pentru care nu există suficiente dovezi de eficacitate, așa menționează protocolul în prezent.”, a transmis Robert Ancuceanu.

„Nu avem o bază legală”

De asemenea, Robert Ancuceanu a explicat ce pași trebuie să fie parcurși pentru ca un medicament să fie pus pe piață. Directorul Agenției Naționale a Medicamentului a transmis că nu există bază legală pentru respectivele pastile, ținând cont că nu sunt incluse în protocolul de specialitate.

Totuși, Gigi Becali ar mai avea o șansă, dacă Comisia de Boli Infecțioase ar depune o solicitare în acest sens.

„Conform articolului 6 din directiva 2001/83, niciun medicament nu poate fi pus pe piață fără autorizație acordată de Agenția Europeană a Medicamentului sau Agenția Națională a medicamentului. Trebuie să obțină o autorizație de punere pe piață.

Pentru aceasta se depun niște documente prevăzute în direcția 2001/83 și care sunt agreate în toate regiunile mari geopolitice ale lumii. Ele sunt evaluate și se acordă autorizație de punere pe piață.

O variantă alternativă mai rapidă în această perioadă este o autorizație de nevoi speciale pentru medicamentele care sunt incluse și recomandate în protocolul de tratament COVID-19. (…)

Știm că există niște medicamente pe care domnul Becali vrea să le aducă în România, dar nu avem o bază legală prin care Agenția să emită o autorizație, chiar și de nevoi speciale, pentru că nu este inclus în protocolul de specialitate.

Altă variantă ar fi să existe o solicitare a comisiei de specialitate, Comisia de Boli Infecțioase de exemplu, și Ministerul Sănătății ține cont de solicitarea comisiei, de necesarul respectiv și se solicită emiterea unei autorizații de nevoi speciale.

Comisia de specialitate este cea care decide dacă medicamentul respectiv este necesar și în ce cantități.”, a adăugat acesta.

Urmăriți Playtech.ro și pe