Gigi Becali, lovitură la Înalta Curte. Judecătorii au luat decizia, chiar acum

Gigi Becali, lovitură la Înalta Curte. Judecătorii au luat decizia, chiar acum
Gigi Becali, lovitură la Înalta Curte. Judecătorii au luat decizia, chiar acum

După eliberarea condiționată din 2015, Gigi Becali, conform deciziei judecătorești, a avut mai multe restricții. De-atunci și până acum, antreprenorul din Pipera a tot depus la ICCJ cereri de reabilitare judecătorească. Cea de a doua a fost depusă, recent, în ianuarie 2020.

Gigi Becali, lovitură la Înalta Curte

Cu o pedeapsă de de 3 ani şi 6 luni primită în trei dosare, Gigi Becali, conform Codului Penal, putea beneficia de reabilitarea judecătorească. Gigi Becali fusese acuzat și condamant la 3 ani și 6 luni pentru celebrul dosar ”Valiza”, dar a ispășit din acea pedeapsă o treime. La eliberarea condiționată antreprenorului din Pipera i s-au impus niște restricții, printre care imposibilitatea de a deține funcții publice.

Judecătorii au luat decizia, chiar acum

La a doua  depunere de cerere de reabilitare, ÎCCJ a respins cererea. Argumentul pentru această nouă respingere fiind acela de ”prematur formulată”.

”Respinge ca prematur formulată cererea de reabilitare judecătorească a petentului Becali George. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea instanţei.

Conform Codului Penal al României, o persoană acuzată și încarcerată poate beneficia de procedura de reabilitare judecătorească în anumite condiții:

Gigi Becali, lovitură la Înalta Curte. Judecătorii au luat decizia, chiar acum
ÎCCJ i-a respns a doua cerere lui Gigi Becali de reabilitare judecătorească

Art. 166

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:

a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;

b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;

c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii

d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.

(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.”

Dacă e să ne luăm după litera legii, Gigi Becali s-ar încadra la punctul a) cu o condamnare mai mare de 2 ani și care nu depășește 5 ani. Cu toate astea judecătorii ÎCCJ au decis astăzi ca neîntemeiată cererea lui Gigi Becali, și ca atare i-a respins respectiva cerere. Conform procedurilor legale, Becali, prin avocații săi, mai poate depune o nouă cerere, la șase luni de respingrea ultimei cereri. Rămâne să vedem dacă se va întâmpla asta și ce răspuns îi va da ÎCCJ.