Anul trecut, odată cu modificările aprobate de FRF prin Comisia de profil, pe 3 iulie 2019 erau aprobate măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în Campionatul Național Liga 1. La vremea respectivă finanțatorul FCSB nu s-a supus acestor reglementări, iar litigiul a fost transferat către TAS (Tribunalul Arbitral al Sportului).
În 2019 Comitetul Executiv al FRF lua decizia ca toate cluburile de drepturi publice să se poată transforma în cluburi de drept privat, cu obligativitatea de a-și face secții de fotbal feminin. FCSB și Gigi Becali au contestat la TAS această decizie, dar nu s-a pronunțat nicio decizie până astăzi, 21 iulie 2020. Contestația lui Becali avea pe fond dorința de a împiedica accederea către Ligă a echipei militare Steaua București, dorină care, se pare că nu i se va îndeplini.
FRF a publicat astăzi pe site-ul oficial decizia Tribunalului Arbitral al Sportului din21 iulie 2020, contestația formulată de FCSB în care se spun următoarele:
”Tribunalul Arbitral al Sportului a respins astăzi, 21 iulie 2020, contestația formulată de FCSB împotriva deciziilor Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal privind obligativitatea cluburilor de Liga 1 de a-și înscrie o echipă de fotbal feminin U15 și cea prin care se permite cluburilor de drept public să se “transforme” în cluburi de drept privat. Federația Română de Fotbal a fost reprezentată la TAS de o echipă formată din Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic al FRF, și avocatul Paul Ciucur. Pe 3 iulie 2019, Comitetul Executiv al FRF a aprobat măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în Campionatul Național Liga 1. Astfel, începând cu sezonul 2020/2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1 trebuie să îndeplinească cerința de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Național U15 feminin.
De asemenea, reforma va continua și în următoarele sezoane, astfel:
Sezonul 2021-2022:
- Începând cu acest sezon, cluburile din Liga 1 trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare (Liga 1, Liga 2, Liga 3)
- Trebuie să aibă în continuare minim 20 de jucătoare înscrise în Campionatul Național U15
- În ambele situații se aplică varianta protocolului de colaborare: echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin în competițiile în care evoluează
Sezonul 2022-2023:
- Înregistrarea a minimum 20 de jucătoare care să joace în Campionatul Național U15
- Înregistrarea a minimum 15 jucătoare U13
- Înscrierea unei echipe de Campionatul Național de Senioare
- Pentru toate cele trei situații prezentate mai sus se aplică, de asemenea, varianta protocolului de colaborare, caz în care echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin atât la nivel de senioare, precum și la junioare
*Echipa de senioare va evolua în Liga 3 în cazul în care nu există un protocol de colaborare semnat. Dacă acesta există, atunci echipa de senioare va juca la nivelul ligii în care activează clubul de fotbal feminin.”, se spune în comunicatul oficial FRF.