Una dintre cele mai mari fabrici de confecții din România se închide! A pus deja în aplicare procedura concedierilor colective. Peste 150 de angajați sunt în preaviz acum.
Serconf SA, una dintre cele mai mari fabrici de confecții din Botoșani și din România, a demarat, săptămâna aceasta, procedura concedierilor colective, după ce apăruseră zvonuri cu privire la închiderea fabricii, notează presa locală.
„Am primit notificare privind concedierea colectivă a 163 de salariați care sunt în preaviz începând cu 30 iulie”, a precizat, potrivit sursei citate, Anca Apăvăloaie, director al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă.
Angajații de la Serconf SA sunt în preaviz până pe 28 august 2024.
În urma primelor zvonuri cu privire la închiderea fabricii conduse de Ana Manuela Zarug, la Serconf a avut loc o „depopulare”. Doar în ultimele două luni, din firmă au plecat formații întregi de angajați.
Serconf SA este unul dintre numele celebre ale industriei ușoare din Botoșani și una dintre cele mai de succes afaceri din acest sector după 1989. Compania a lucrat mult pentru Germania, colaborând cu branduri sonore precum Brax. Firma din România aparține moștenitorilor omului de afaceri Joseph Seroussi, care a murit în 2018.
Pe lângă cei 163 de salariați băgați în preaviz de fabrica din Botoșani, în evidențele AJOFM sunt și 200 de oameni concediați de la fabrica Artsana, care lucra pentru Chicco. La sfârșitul lunii viitoare va fi organizată o bursă a locurilor de muncă în industria textilă.
De altfel, într-o scrisoare adresată, recent, premierului Marcel Ciolacu și ministrului Economiei, Ștefan Radu Oprea, reprezentanții industriei textile au susținut că sectorul este în dificultate față de politicile publice ale statului, precum cea a creșterii constante a salariului minim, iar situația este una urgentă, din moment ce aceste politici au afectat rentabilitatea societăților care au activat și activează în domeniu, determinând închiderea acestora în perioada anterioară:
„Industria textilă din România se confruntă cu provocări majore, inclusiv scăderi ale producției și presiuni financiare din cauza pandemiei, conflictului din Ucraina și schimbărilor din cadrul UE, în special cele care vor fi generate de implementarea Strategiei UE pentru Textile. În cadrul acestei strategii se arată că „Până în 2030, produsele textile introduse pe piața UE au o durată lungă de viață și sunt recicla-bile, sunt în mare măsură confecționate din fibre reciclate, nu conțîn substanțe periculoase și sunt produse cu respectarea drepturilor sociale și a mediului”, urmând a se concentra producția pe textile de înaltă calitate la prețuri accesibile, se renunță la moda de consum, iar serviciile de reutilizare și de reparare profitabile din punct de vedere economic sunt disponibile la scară largă”.